Passa al contingut principal

LES NOSTRES CONSCIÈNCIES

 

L’últim dijous de setembre em va passar una cosa que em va fer reflexionar. Vaig estar a punt de posar-m’hi a escriure, però després vaig pensar: deixa’-ho córrer, no sabràs dir res interessant que no sigui lacrimogen, ni tampoc tens cap solució.

L’endemà, divendres, al vespre m’apareix al telèfon un d’aquests missatges noticia que envien els diaris: troben el cadàver d’una dona a la Plaça Catalunya. Home, vaig pensar, segur que no l’han anat a deixar allà expressament, al lloc més cèntric de Barcelona. S’hi deu haver mort. Efectivament, portava quatre hores morta quan algú va avisar la policia. Estirada en un banc, amb la seva motxilla i les seves pertinences. Era una dona sense llar. Sense identificar.

El banc on van trobar la dona morta

Tornem al dijous. Feia un dia radiant, amb una calor molt per sobre del normal. Jo havia anat a buscar a l’escola el meu net de 7 anys i l’havia dut a que li fessin unes proves. Tornant cap a casa vaig passar per Decathlon a recollir un encàrrec que havia fet on line. Unes malles per fer esport. En arribar a la cantonada de Travessera amb Gal·la Placídia, estirat damunt del marbre de l’oficina del RACC, descansava una persona masculina d’uns quaranta anys. Aparentment dormia. Eren quarts d’una. Els ulls tancats, l’expressió tranquil·la, una cara dolça i un aspecte desvalgut però no miserable. No en sabria dir la procedència, probablement nord-africà, però vestit i arreglat adequadament hauria pogut passar per un de nosaltres. No duia absolutament res amb ell. No tenia ni coixí ni matalàs, ni motxilla ni bosses, ni cartrons ni altres pertinences. La imatge era terrible. Era el desempar fet realitat. Res a veure amb els que solc trobar a l’altra banda de la Plaça, davant del quiosc, que tenen de tot: matalassos, cartrons, mantes... Fins i tot es poden prendre un cafè calent ara que els quioscos es dediquen a servir-ne.

Instal·lació permanent davant del quiosc

Només veure’l em va passar pel cap despertar-lo i convidar-lo a pujar a casa. Preguntar-li què li podia oferir: una dutxa, un plat calent, una conversa? No entenc com podia dormir al mig del brogit del carrer, en una cruïlla tan concorreguda com aquella. Quines eren les seves circumstàncies? Per què no tenia cap pertinença? Ni un miserable coixí! El cap directament sobre el marbre dur i fred. Immediatament em van assaltar els prejudicis: i si quan el tens a casa t’amenaça i et roba? Una vella de més de setanta anys obrint la porta a un desconegut... Tots els veïns haurien posat el crit al cel, les filles m’haurien tractat de boja i inconscient, i jo m’hauria endut l’ensurt del segle. Però potser no, potser el pobre noi hauria estat agraït, s’hauria dutxat i pres un cafè amb llet i galetes, i m’hauria explicat per què es trobava en aquell situació.

La segona idea que vaig tenir va ser la de fer-li una foto. Em semblava que mai no havia vist la imatge d’una persona tan fràgil i desvalguda. Encara tinc la seva cara gravada a la memòria i la comparo amb la d’algun Crist jacent dels que recordo haver vist en alguna catedral, o el Cristo velato de la capella de San Severo a Nàpols. La mateixa sensació de desempar.

Cristo velato (Nàpols)

No vaig fer cap fotografia, immediatament em va semblar una obscenitat retratar una persona sense el seu consentiment en unes circumstàncies denigrants. De què em serviria? Ja tinc la imatge al cap, i la fotografia tampoc no la difondria, fes o no fes article per al blog.

La mort de la Plaça Catalunya m’ha fet reconsiderar el tema. Si s’hagués mort a la Plaça dels Eucaliptus a Torre Baró potser ni tan sols hauria sortit als diaris. Però la Plaça Catalunya és un símbol, és el punt de trobada dels turistes i dels autòctons, on arrenca la Rambla, on comença el Passeig de Gràcia, dues vies emblemàtiques d’aquesta ciutat. La dona que van trobar morta al banc estava estirada des de feia estona i la gent creia que dormia, com em va passar a mi amb aquell home de Gal·la Placídia. I si era mort? Per què vaig passar pel seu costat i no em vaig aturar ni un segon a comprovar que respirava? Tothom passava per allà amb total indiferència. Igual que a la Plaça Catalunya, fins que uns treballadors del bus turístic van donar l’alerta.

El dissabte els diaris ja porten la notícia amb tota mena de detalls, excepte la identitat de la dona, al costat d’altres notícies com que baixa la inflació, que el BCE segurament abaixarà els tipus d’interès i que l’economia va viento en popa a toda vela... Deixo de banda les altres notícies (Netanyahu i les seves malifetes) perquè ara no toca.

Sé que el tema dels sense sostre no el solucionaré plorant en aquest blog. Sé que l’Ajuntament se’n cuida i fa el que pot, que hi ha programes i persones dedicades a treure la gent del carrer i intentar la seva integració. Però contínuament arriben persones sense recursos i sense papers que acaben dormint al carrer i molts d’ells, a més a més, no tenen cap xarxa de suport ni tan sols entre ells mateixos. Estan completament sols. No hi pot haver vida més trista.

Sé que tenir mala consciència perquè m’ha afectat veure aquell home a la cantonada de casa no porta enlloc. Tampoc me n’he de creure responsable. Però no puc deixar de comparar el meu estat d’ànim d’aquell moment (contenta, acabava de veure el meu net, m’havia comprat unes malles per anar d’excursió, tenia els meus projectes, feia un sol radiant) amb l’expressió d’extrema vulnerabilitat del rostre del sense sostre. No l’he tornat a veure. Si repeteix cantonada potser m’atreviré a oferir-li el meu suport.

No és el primer sense sostre que veig i no serà l’últim. Però mai la imatge d’una persona desvalguda m’havia semblat tan dramàtica.

Comentaris

  1. Actualmente es un problema de gran calado que se va agudizando a nivel social. Es imperioso y muy necesario reflexionar sobre lo que está ocurriendo y poner medidas humanas de soluciones de dignidad a esta sociedad sin techo. A nivel individual se puede buscar información y saber a través de que cauces se puede ayudar de forma efectiva y permanente y cuales son las redes e infraestructuras sociales de que se dispone en la ciudad. Otra opción sería escribir a los periódicos dando voz y visibilizando esta situación dramática. Otra invitando a que desayune en un bar o facilitarle la comida. El problema no es dar la mano, si no sostenerla hasta la independencia de la persona necesitada. Antes de ese paso hay que tener claro hasta que punto podemos implicarnos y acompañar a la persona necesitada de todo en este caso. Es un tema de pobreza y marginalidad que cada vez será mas lacerante, si no se le pone remedio. Situaciones que derivan en problemas mentales, a veces graves y la falta de recursos a veces se resbala a la delincuencia. Esta situación cada vez más visible reclama a un compromiso social desde las instituciones con aportaciones reales, pero de verdad. Estas personas necesitan no una limosna sino soluciones a la indigencia. Francheska.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen, fa

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva pròpia

VIRTELIANES EN ACCIÓ. ESCAPADA NOSTÀLGICA A TOSSA

  Qui segueixi aquest blog des del començament ja estarà familiaritzat amb les aventures de les amigues riques i famoses ex alumnes de Virtèlia. He donat fe de les nostres escapades diverses vegades, totes per posar de relleu la nostra amistat, recuperada fa pocs anys després de més de cinquanta d’haver-nos separat en acabar el batxillerat. Però no només ens trobem per xerrar i intercanviar informacions sobre les nostres famílies; ens trobem sobretot per passar-ho bé i no ens estem de res. Hem navegat, hem viatjat, hem anat a bons restaurants, al mar, a la muntanya, a casa de l’una, a casa de l’altra... I aquesta vegada, la trobada prèvia a l’escampada per vacances, havia de ser a prop de Sant Feliu per tal que la Pama ho tingués més fàcil per venir. No sé de qui va ser la idea de Tossa, però em va semblar excel·lent. Allà se’m barrejaven les emocions: nostàlgia dels anys de la meva infància quan hi passava les vacances i gaudi per la contemplació d’un poble que per més que estigui aba