Passa al contingut principal

NOVES PERFORMANCES

 

Llegeixo a l’Ara del diumenge, 4 de febrer, una notícia que defineix els temps que estem vivint. Parla del concepte “haul” i diu que pot ser un perill per al planeta. Jo, el haul, no sabia què era, però no és d’estranyar perquè no freqüento TikTok. Resulta que hi ha “11.000 milions de vídeos amb 65.900 milions de visualitzacions en què usuaris de tota mena es dediquen a ensenyar al món allò que han comprat”. Hi poden haver estupideses més grans, però aquesta no es queda curta. Ara bé, això només seria una de tantes si no fos que provoca una quantitat de deixalles tan extraordinària (perquè la majoria de coses adquirides són peces de vestir) que les deixalleries no la poden absorbir. Les peces adquirides són tan barates que les pots comprar i llençar directament, perquè un cop mostrades als teus seguidors, tu ja has fet la feina, ja has cobrat del patrocinador de torn i ja te’n pots oblidar. O tornar-ne a comprar més i més, i així fins a l’infinit. Com que no et caben a l’armari, quan en compres de noves les velles han de marxar. La marca estrella d’aquesta pràctica sembla ser que és Shein, que ven peces a 4,80€. Ja es veu que són d’una gran qualitat.

Modelet de Shein

He de reconèixer que en algun moment jo també he tingut una actitud de compra compulsiva quan a Menorca, reconeguda per la seva indústria del calçat de qualitat, hi havia fàbriques com Patrícia, Salord-Jové, Pons Quintana, Fratelli Rossetti, Mascaró... Algunes han plegat i d’altres s’han reconvertit en botiga amb preus menys econòmics que els mítics “preus de fàbrica” amb la varietat mostra (número 37), que si t’anava bé, encara era més barata. Hi solíem anar a finals d’agost, quan començava a fer mal temps i no anàvem a la platja perquè plovia. En compràvem els parells de tres en tres o de quatre en quatre, i ho dic en plural perquè TOTES les meves amigues fèiem el mateix, sense excepció. Ara la cosa ja s’ha moderat, fins i tot hi ha estius en què no n’he comprat ni un sol parell.

Tornant al concepte haul, la veritat és que hi he estat pensant bastant i se m’ha acudit fer diverses propostes per tal que els nostres joves i adolescents, ara que a les escoles i instituts no podran fer servir el mòbil, angoixats com estaran per tanta addicció com arrosseguen, trobin una manera de deixar córrer la imaginació i constitueixin grups de treball col·laboratiu, fora de l’horari lectiu, per oferir noves performances a través de materials naturals, que ni costen diners ni emeten residus. La idea me la va donar la pel·lícula de Yorgos Lanthimos, Pobres criatures, en què un apedaçat Willem Dafoe a qui el seu pare va mutilar per tal que es dediqués a la ciència i només a la ciència, després de cada àpat emet un rot descomunal en forma de bombolla de sabó multicolor que vola per l’espai fins a esclatar. Visualment és molt bonic, una altra cosa és si a l’espectador li agrada seguir els problemes gàstrics del Dr. Baxter.

Doncs bé, seguint aquest exemple i recordant els temps de la meva infància, proposo les següents performances per penjar a TikTok, amb el benentès que les podrà fer servir qualsevol jove/adolescent o nen que vulgui, sempre i quan citi la procedència o autoria de la idea original, o sigui, servidora.

Emissió de ventositats diverses, sense visibilitat però amb efectes sonors diferents: Pet, llufa, gansa, futurrina. Aquesta era la classificació que jo coneixia quan era petita. El pet era sec i curt. La llufa, ja se sap, d’aquí ve l’expressió fer llufa, o sigui, ventositat sense soroll (però amb pudor), poc expressiva però contundent. Això últim a TikTok no sé com ho gestionen però estic segura que ja trobaran la manera. La gansa era un gran pet, enorme! I la futurrina era un seguit de pets petits sense gaires conseqüències, ni olfactives ni sonores, però que es deixaven sentir. Els tiktokers que hi vulguin participar es poden especialitzar en una sola modalitat o fer  un melting pot.

Modelatge de burilles. En aquesta modalitat de performance hi destacaran els més petits, però no cal negligir els adults que més enllà de l’adolescència encara ho practiquen, per exemple, els conductors, als semàfors, mentre esperen que se’ls posi verd el llum. A la meva infància hi havia dues modalitats, crosta o molla. La veritat és que per modelar les burilles necessites un estat de la matèria entremig, ni massa líquid ni massa sec. No sé si es poden oferir gaires formes, la veritat és que jo prefereixo els klínex, però per a aquells que no es moquen amb mitja màniga el resultat pot ser espatarrant! Una altra expressió popular derivada dels mocs, o sigui, feu el favor de no censurar-me per aquestes propostes.

Confecció de globus de xiclet. A la meva infància només hi havia el Bazooka i chicle americano. El xiclet americà era pla, llarg, verd, embolicat amb plata i tenia gust de menta. Era bo, però  no servia per fer globus. Es foradava, era poc extensible i feia un pet tipus llufa només a la primera intenció d’insuflar-li aire. En canvi, el Bazooka era la bomba, i mai millor dit. El nom era molt adequat. Era rosa, de forma cilíndrica, tenia tres ranures que el feien divisible, per si te l’havies de partir amb algú, i donava un resultat espectacular dins de la boca. Tant, que de vegades el globus s’inflava fins a l’infinit i quan petava se t’escampava per la cara i pels cabells, amb la consegüent desgràcia per a la cabellera, que fins i tot alguna vegada havia necessitat unes tisores per desempallegar-se’n. Ara que la tecnologia ha avançat que és una barbaritat, segur que es poden confeccionar xiclets capaços de donar diferents formes de globus, amb el benentès que els mastegadors de xiclets s’esforçaran per obtenir els resultats més espectaculars possibles, tant pel que fa a la forma com al volum.

Emissió de rots. He deixat per al final l’invent de Lanthimos a la pel·lícula esmentada perquè de debò que és espectacular. Caldria preguntar-li al creador d’efectes especials com ho ha aconseguit i després penjar-ho a les xarxes, a disposició de tots els tiktokers que ho volguessin executar. El globus transparent emès per la boca de Willem Dafoe té colors irisats, dibuixos tènues a penes perceptibles, vola cap al cel exactament igual que les bombolles de sabó, fins que fa paf! I desapareix. Només n’emet un després de cada àpat. No sé si es podria fer de manera que n’emetés més, o que fes més àpats seguits.

Bé, aquí ho deixo, tot esperant que les meves propostes tinguin èxit i que aviat aquestes performances, fetes amb matèria que ni es crea ni es destrueix, només es transforma, vagin substituint l’estupidesa de l’exhibició de les compres compulsives. Seria un bon pas endavant per salvar el nostre planeta. La Greta Thunberg m’estarà agraïda.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...