Passa al contingut principal

HISTÒRIES PASSADES

 

No sé què deu tenir Corea del Sud que en aquestes últimes dècades ens està oferint uns cineastes de primer ordre capaços de guanyar Òscars amb pel·lícules com Parásitos i al mateix temps oferir-nos drames minimalistes com Hotel by the river, thrillers com Samaritan girl o Memories of murder i comèdies delicioses com Ahora sí, antes no. És veritat que també ens ha donat El juego del calamar o altres sèries violentes, convenientment satiritzades per Nani Moretti a El sol del futuro, però en general tenim un cine coreà de primera. De sobte, irromp en el panorama d’aquesta filmografia una cineasta mig coreana, mig canadenca , Celine Song, amb la seva òpera prima, presentada a Sundance aquest 2023, titulada Vidas pasadas.

Vidas pasadas és una pel·lícula que fa reflexionar deixant el regust amarg d’allò que no has viscut però que hauries pogut viure. I et planteges com hauria estat la teva vida si en lloc de fer una cosa n’haguessis fet una altra. Els coreans tenen un concepte, segons explica la protagonista de la pel·lícula, anomenat in-yeon, que es podria traduir per providència o destí, però només referit a les relacions personals, a la connexió emocional entre dos éssers humans. Dues persones que interactuen, fins i tot sense adonar-se’n, poden estar connectades emocionalment per a tota l’eternitat. Si aquesta connexió es dona en la realitat, es pot pensar que ve de vides anteriors, de vides passades on realment hi havia la connexió emocional.

La història que narra la pel·lícula està inspirada directament en la vida de la cineasta. Als dotze anys va abandonar Corea del Sud amb la seva família per instal·lar-se al Canadà. En aquest cas, la protagonista de ficció, Nora (nom que adopta quan es trasllada) deixa a Seúl el seu gran amic i amor, Hae Sung (si als dotze anys es pot estar enamorat, que sí). Ella creix al Canadà, després a Nova York, on es forma com a dramaturga, que serà la seva professió. Ell es queda a Seúl, on sembla que segueix estudis d’enginyer. Dotze anys després, com en broma, Nora comença a buscar per internet els noms d’antics companys d’escola i es troba que Hae Sung fa temps que la busca a ella. Entren en contacte per videoconferència i altres mitjans, i queda clar que tots dos han estat recordant aquells anys que van compartir a l’escola. Però ni ella anirà a Seúl ni ell a Nova York. És evident que hi ha una connexió emocional, però no prou forta com per desviar els camins que han emprès. Al cap d’un temps, ella li demana que es deixin d’escriure i que tallin el contacte per una temporada, sense data de retrobament.

En una trobada d’escriptors Nora coneixerà Arthur, escriptor com ella, un jueu americà, i des del primer moment connecten com si ja portessin molts in-yeon a la seva vida anterior. Poc després es posen a viure junts i finalment es casen. Dotze anys més tard, quan Nora i Hae Sung ja tenen 36 anys, es tornen a trobar. Ell viatja a Nova York per primera vegada, aparentment per vacances però amb la voluntat de trobar-se amb ella. Però ella està casada.

No vull explicar més detalls tot i que no és una pel·lícula de suspens, és una pel·lícula que d’una manera extremadament delicada, amb més mirades i gestos que text, va mostrant els sentiments dels tres personatges, ja que el marit hi té un paper important i, per cert, emocionant.

Anem veient, amb poques pinzellades, quines són les opcions de Hae Sung (molt coreà, com diu ella, pensant en el sou, l’estatus, l’arrelament social) i les de Nora (molt novaiorquesa, bohèmia, poc preocupada pel futur, vivint al dia). Encarnen dos models de societat. Ella s’ha adaptat completament: primer aspirava al Nobel, després al Pulitzer, ara al Tony, més a l’abast de la seva activitat professional. La relació amb el marit és també la raó de les seves decisions. Probablement ells també han acumulat molts in-yeons en les seves vides passades.

En un moment determinat Nora li pregunta què busca connectant amb ella després de tants anys. L’ha trobat a faltar, li diu. Ella també.

La pel·lícula comença amb una veu en off que intenta definir les relacions entre tres personatges que es troben prenent copes a la barra d’un bar, a Nova York. Són dos estrangers amb un guia? Són dos germans amb el marit d’ella? Són tres amics? Al final, quan ja sabem qui són i quina relació tenen entre ells, ens preguntem: què els espera a partir d’ara? Nora i Hae Sung quedaran amics? Continuaran en contacte? Quin paper hi jugarà el marit? Una frase, em sembla que la diu Hae Sung, ens en dona la clau. Però no us la diré. Té a veure, com no podia ser d’altra manera, amb l’ in-yeon.

Tots tenim a la nostra vida alguna història passada, alguna relació que va comportar in-yeons a dojo però que amb el temps s’ha oblidat o esvaït. Què podem esperar connectant amb una antiga relació que no sigui la constatació que no hi ha cap possibilitat que es repeteixi la mateixa complicitat, que es donin els mateixos sentiments? El que sorprèn de la pel·lícula de Celine Song, la seva òpera prima, és que es plantegi aquesta qüestió amb només trenta-sis anys. Són sentiments de persona madura. Segons explica Nora a la ficció, necessites uns 8000 in-yeons en les teves vides passades per acabar tenint una connexió sòlida en aquesta. Quina visió tan espiritual de l’amor i que allunyada està de la nostra concepció occidental de la parella!

La pel·lícula transcorre lentament, delicadament, amb un mateix símbol al començament i al final: un plor desconsolat que emmarca vint-i-quatre anys de la vida dels protagonistes.

Sortint del cine em pregunto: quants in-yeons he acumulat durant quasi cinquanta anys de vida de parella? On han anat a parar? Puc tenir l’esperança que en la propera vida els seus i els meus se sumaran i ens tornarem a trobar? ¿Vaig saber en algun moment que aquella relació era sòlida perquè acumulàvem conjuntament més d’aquests 8000 in-yeons necessaris segons la tradició coreana, que potser venien de vides passades? No estic fent broma. Encara que alguns, entre els quals m'incloc, ens les donem de materialistes, de tant en tant tenim un rampell espiritual, una mena de necessitat que les coses siguin d’una altra manera, un consol per a l’ànima en temps de solitud.

Entre avui que ho escric i el diumenge que sortirà al blog hauran passat molts dies. Probablement haureu llegit moltes crítiques i comentaris, haureu vist la pel·lícula i potser el que dic us semblarà poc original o poc engrescador. Però si algú encara no l’ha vist, creieu-me, no us la perdeu. Fa olor d’Òscar!

Comentaris

  1. Aquest Bloc, és dels més interessants ja que m'introdueixes i em fas descubrir a través d'aquesta pel.licula un món molt distant del nostre. Jo no he renunciat mai a la meva espiritualitat, potser no tant trascendent ni amb un relat que accepti aquestes vides passades, peró si amb sentiments duradors i incombustibles al llarg d'aquesta vida que crec que és la única que tinc. Malgrat tot has conseguit intrigar-me i desvetllar la curiositat per la pel.licula... me l'apunto per veure-la.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...