Passa al contingut principal

BENVINGUTS A LA CASA BLOG

 

Aquest joc de paraules entre blog i bloc em permet començar el curs amb una mica d’humor i de metàfora. La casa Bloc, a Sant Andreu, com molta gent deu saber, va ser un projecte de la República per oferir habitatge assequible a la classe obrera. Potser els conceptes d’habitatge assequible i classe obrera ara mateix estan obsolets, que no vol dir que no siguin necessaris, però com que jo soc d’una generació antiga, m’agrada defensar les causes justes, i assimilo el meu blog (humilment) al projecte progressista i republicà de la casa Bloc. Sense pretensions, però tampoc sense  renúncies.

Quan vaig acomiadar-me al juny pressuposava que el 23 de juliol hi hauria un daltabaix i que no podria estar-me de publicar alguna cosa parlant dels resultats. Però he de dir que aquell 23 de juliol va ser bastant curiós. Anava a l’aeroport a les 20:30 a recollir una part de la família amb la informació dels resultats recollits a peu d’urna, que eren terrorífics. Però quan a quarts de deu, tornant a Mercadal, escoltava la radio, amb un percentatge del 30% escrutat, els resultats eren més esperançadors, i quan a quarts de dotze em vaig reunir amb els amics que estaven junts per donar-se confort mirant la tele, ja vaig veure que el tàndem PP-VOX havia fracassat. Totes les idees que se m’havien acudit per si el resultat era el contrari no em servien per a res, i vaig decidir oblidar-me del blog.

Això no vol dir que no hagi estat tot l’estiu pendent dels pactes. Mai no havia passat un mes d’agost tan capficada en política, fins al dia 17 en què es va constituir la mesa del Congrés i vaig veure que anàvem pel bon camí. Un bon camí que no sé on porta perquè pensar que estarem tota la legislatura atrapats a les garres de JUNTS no és precisament tranquil·litzador. Això suposant que acabin investint Pedro Sánchez, que ja és molt suposar. Però en fi, deixo la política fins al setembre, que és el temps que s’ha donat a Feijoo per fer el ridícul (o així ho espero).

Abandonada la política com a tema principal, què ens queda? Què ha passat aquest estiu digne de ser comentat? Abans d’esmentar els dos temes que em semblen importants m’agradaria adreçar-me als més grans dels meus lectors i preguntar-los si se’n recorden d’allò que abans de l’existència d'internet i de les xarxes socials en deien serpientes de verano. Eren notícies impactants que apareixien a l’estiu quan tothom estava avorrit. Doncs aquest any en tenim dues de fortes. La primera, El crimen de Daniel Sancho, crim passional executat a Tailàndia pel fill de l’actor Rodolfo Sancho i que té totes les característiques per sortir a primera pàgina de l’HOLA.

A mi, el Rodolfo Sancho m’encanta, per guapo i per encarnar el personatge de Ferran el Catòlic a la sèrie de TVE Isabel. Era just al revés del que la història franquista ens havia ensenyat: era un rei intel·ligent, amb personalitat, maquiavèl·lic i negociador, amb idees pròpies, i no un ninot al servei de les idees conservadores i imperialistes de la seva dona. Per això, confonent actor, personatge i pare, m’ha sabut tan greu que el seu fill s’hagi fotut en un merder tan gran. De Tailàndia només sabia que era el paradís on Emmanuelle es follava tot el que trobava, com vaig poder comprovar a la pel·lícula de 1974. Tot el que envolta la relació de Daniel Sancho amb la seva víctima és tan sòrdid que fa vergonya llegir les informacions, però cal reconèixer que com a crim té una bona dosi d'atractiva truculència.

L’altre tema, que ha eclipsat l’anterior, i sobre el qual em rebenta fer-hi broma, és El beso de Rubiales. A mi, que el futbol m’importa un rave, em va encantar que les espanyoles s’emportessin la Copa del Món. El futbol femení m’ha caigut bé des del començament, potser perquè el Barça hi jugava un paper important, potser perquè eren noies d’aspecte i d’actitud normals, o potser perquè eren guapetes, agradables de mirar i jugaven bé. Però sobretot perquè estava allunyat dels tics masclistes i prepotents del futbol masculí. El seu esforç es va veure recompensat amb el màxim premi i aquest goril·la que tenen com a president de la federació ha hagut d’aixafar-los la guitarra. Repugnant és el petó robat, no consentit, pensant que s’ho pot permetre tot; però més repugnant és posar-se la mà als genitals (jo preferiria dir-ne als ous, però no vull ser grollera) indicant quin és el símbol, per a ell, de la victòria.

He de reconèixer que em va costar d’identificar el petó de Rubiales com a una agressió perquè si m’hagués passat a mi quan jo tenia l’edat de Jennifer Hermoso m’hauria semblat natural. Però les coses han canviat i ara les dones no tenen per què donar per acceptables els gestos dels rubiales de torn. Encara més inacceptable que el fet és la reacció del president de la RFEF i de tots els que li han donat suport. Només que hagués reconegut el fet lamentable i s’hagués disculpat ara encara podria pensar a mantenir el seu càrrec. Però el masclisme no és només actuar sense tenir en compte els desitjos de les dones, és també menystenir-les, empetitir-les, insultar-les, per això ara soc tan feliç pensant que els actes d’aquest senyor no quedaran impunes (o així ho espero) i que la lluita feminista dels últims anys obtindrà, finalment, una gran victòria. Potser l’única cosa positiva de tot aquest enrenou és que ha quedat clar el concepte de consentiment.

És una llàstima que s’acabi l’estiu amb un regust tan amarg davant d’una victòria tan emocionant com la de les noies futbolistes. Ja he dit moltes vegades que no m’agrada l’esport i el futbol encara menys, però he vist que les noies futbolistes, les de la selecció i les dels clubs (especialment les del Barça) han aixecat molta admiració entre la gent jove, que els meus nets, fins i tot el de sis anys, les segueixen amb interès, i que es pot dir, d’una manera general, que ha predominat el joc net durant el campionat (amb algunes excepcions). Potser l’arrogància de Rubiales marcarà un punt d’inflexió en la consideració de l’esport femení i deixarem de veure agafades d’ous i altres gestos i paraules que ens fan avergonyir d’aquells que apareixen a la pantalla representant el país que, ens agradi o no, és el nostre.

Dono per inaugurada la nova temporada de la Casa Blog.

Comentaris

  1. Elisenda, m’alegra el teu posicionament enfront del Rubiales i la defensa del dret de les dones davant dels que tenen poder, ja sé q segons tu no ets feminista, com t’agrada dir, peró jo no m’ho he cregut mai i potser el q no vols és algun feminisme q no t’agrada…per les formes o per prejudicis polítics q tots tenim,

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...