Passa al contingut principal

UNA FUNCIÓ INSÒLITA: CATARINA e a beleza...

 

CATARINA E A BELEZA DE MATAR FASCISTAS

Com tothom ja sap, soc una apassionada del cine i de la literatura, però tinc prou senderi per distingir la ficció de la realitat, i quan vaig a veure un espectacle, sigui cine, teatre o òpera, o quan llegeixo un llibre, per més emocionant que sigui no oblido qui soc ni què és el que estic veient. Sembla, però, que no tothom és igual, i de vegades hi ha gent que s’ha submergit en un espectacle com si estiguessin en una situació real.

El Teatre Lliure va presentar fa uns dies la producció del Teatro Nacional D. Maria II, de Portugal,  Catarina e a beleza de matar fascistas, creada i dirigida per Tiago Rodrigues, actual director del Festival d’Avinyó. L’havien anunciat la temporada anterior i es va haver de suspendre per la pandèmia. Aquesta vegada sí que es va poder representar i l’escàndol que es va muntar al teatre va ser com no n’he vist mai cap altre.

He de reconèixer que no em vaig informar abans sobre el muntatge. Sabia de què anava, el debat sobre la diferència entre venjança i justícia i el dret a emprar la violència contra els violents. Altres autors havien plantejat aquest dilema sobre un escenari (Camus, Giraudoux i potser alguns de més actuals), però en termes més generals. Catarina s’emmarca en un lloc i un temps determinat: Portugal, 2028.

Per tal d’entendre l’escàndol descomunal que es va desencadenar el dimecres 21 de desembre explicaré breument l’argument. Una família de camperols, en què tots es diuen Catarina, homes i dones, fa 73 anys que mata un feixista cada any, com a venjança per l’assassinat, el 1954, a mans d’un tinent de la Guardia Nacional Republicana, de Catarina Eufèmia (personatge real), una segadora de l’Alentejo que reclamava el mateix salari que els homes per a les dones. Els membres de la família es van succeint al llarg dels anys en l’ofici de botxins de feixistes, fins que li toca el torn a la Catarina del títol, la més jove. Quan arriba el moment de matar el feixista que han segrestat (un jutge), Catarina té dubtes i no dispara. Comença aleshores un debat sobre la justícia i la venjança, sobre la necessitat de venjar totes les dones que durant tots aquells anys han mort en mans d’assassins feixistes, a la qual cosa la noia respon que haver matat tots aquells feixistes no ha impedit que les dones continuessin patint. Durant dues hores els personatges debaten, no sense algun toc d’humor, fins que al final moren tots i només queda viu l’ostatge feixista. En aquell moment l’actor que el representa, que no havia obert la boca en tota l’estona, agafa la paraula i comença un míting adreçant-se a tot el pati de butaques. El contingut del míting, que dura gairebé mitja hora i que comença pausadament reclamant llibertat (al més pur estil Isabel Díaz Ayuso) i que va pujant de to a mesura que avança, és d’una gravetat extraordinària. Van desfilant tots els arguments que estem sentint a Europa darrerament contra les minories, contra les dones, contra els migrants, en nom de la superioritat d’un poble que lluita per la llibertat i per un Ordre Nou. El personatge representa un diputat d’un partit d’extrema dreta que acaba de guanyar les eleccions a Portugal i proposa, gràcies a la majoria absoluta que ha aconseguit, derogar la Constitució i canviar-la per una altra.

El discurs posa la pell de gallina perquè conté tots els arguments que proposen els partits d’extrema dreta presentats amb un gran convenciment i sense els exabruptes i les expressions barroeres a què ens tenen acostumats els de Vox. Està elaborat a partir de fragments de discursos reals. És un discurs excel·lent al més pur estil mussolinià, adaptat a les circumstàncies actuals. Però és el discurs d’un personatge de ficció, és una metàfora de la realitat, però no és la realitat, aquell senyor que cridava aquells disbarats no se’ls creia, ni tampoc la Companyia! Ens estava posant davant dels nassos una realitat perillosíssima que tenim cada cop més a prop.

Doncs bé, a una part del públic allò li va semblar intolerable. Van començar els xiulets, primer suaus, després més forts. He de dir que si jo sabés xiular fluixet, també ho hauria fet en senyal de suport a l’espectacle, com per felicitar el creador del text i dir-li: sí enyor, així acabarem si no ens armem amb arguments contra el feixisme. Però la gent es va anar encenent, cridant i picant de peus, i si no fos perquè hi havia rètols subtitulats no hauríem pogut seguir el text. L’actor, impertèrrit, anava fent el seu míting cada vegada més exaltat, però ell com si sentís ploure. Molta gent del públic, sobretot gent jove, es va aixecar i va marxar. Realment es creien que allò anava de debò? No entenien què representava aquell atac a la democràcia? Els crits i els cops de peu eren cada vegada més forts; davant, darrere i al meu costat es va aixecar gent per marxar. Alguns, però, van tornar a entrar, potser advertits pel personal de sala, que els deia que es calmessin. Al cap de molta estona (jo estava perplexa, no m’ho podia creure) el míting va arribar al final i la gent que no havia marxat (la majoria) va arrencar a aplaudir fervorosament, es va posar dreta i va fer sortir els actors a saludar un munt de vegades. Va ser un èxit aclaparador, un espectacle excel·lent i una provocació en tota regla.

Quan sortíem li vaig preguntar a una noia de la sala si allò era normal i em va dir que sí, que aquell dia havia estat suau (era l’estrena a Barcelona i úniques dues representacions a Espanya), que en altres llocs havien agredit els actors, i que darrere les cortines hi havia personal de seguretat per si algú es passava de la ratlla. Una senyora del meu costat, d’una edat semblant a la meva, va dir: si arribo a portar tomàtecs els hi tiro!

Quan vaig arribar a casa el primer que vaig fer va ser submergir-me dins del google i buscar informació sobre l’espectacle. I efectivament, allà on va crea polèmica. Fins i tot a Itàlia es va demanar la seva suspensió. En alguns teatres el públic es va posar a cantar el Bella Ciao o el Grândola, vila morena. No ha deixat mai ningú indiferent. A mi em va cridar l’atenció el fet que centrin tant el discurs en Portugal, perquè no era conscient que sentissin tan a prop el perill del feixisme com el sentim nosaltres o com el senten a Itàlia o als països europeus on l’extrema dreta ja és als parlaments o als governs. A Portugal fa poc que l’extrema dreta ha entrat també al parlament, i no poden oblidar els anys del salazarisme, contra el qual van lluitar  fent de Catarina Eufèmia un símbol contra l’opressió.

Un espectacle reeixit que recomano moltíssim si alguna vegada teniu ocasió de veure’l en algun lloc del món on es representi. No sé si el Teatre Lliure té l’espectacle enregistrat i el pot oferir a través de la web, com va fer la temporada passada amb alguns espectacles. És qüestió d’informar-se. Si fos així, no us el perdeu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...