Explicar viatges no és sempre
interessant perquè el lector pot considerar que si no ho pot viure val més no
saber-ho, aleshores desconnecta i posa cara d’avorriment, com quan feies un
passi de diapositives davant de la família o dels amics i quan encenies el llum
la meitat estava dormint.
No és la meva intenció explicar amb
detall el meu viatge al Kirguistan i a l’Uzbekistan, però sí fer-ne unes
pinzellades perquè trobo que hi ha coses interessants a comentar.
D’entrada, crida una mica l’atenció
ajuntar aquests dos països en un sol viatge, perquè l’objectiu a cada un d’ell
és ben diferent: senderisme a Kirguistan, cultura a Uzbekistan. A mi em va
semblar una bona combinació. Feia anys que anava darrere de visitar Samarcanda,
i m’agrada caminar per la muntanya i descobrir nous paratges, i si són llunyans,
encara millor. He de reconèixer que estava una mica espantada per si el meu
nivell muntanyenc estava lluny del de la resta de companys, per si faria el
ridícul i em quedaria enrere, però no va ser així. Us explico per sobre els
camins que vam recórrer i puc assegurar que estaven a l’abast de tothom.
El primer contacte amb una República ex
soviètica el vam tenir a Bishkek, la capital de Kirguistan. A l’aeroport
d’Istanbul ja havíem pogut comprovar que la majoria de gent que embarcava tenia
uns trets ètnics orientals semblants als tibetans, diferents dels orientals
(xinesos, japonesos, coreans) que veiem a Barcelona. Això ja ens indicava cap a
quina zona de l’Àsia ens dirigíem.
Les avingudes de la capital són àmplies
i desangelades, els habitatges no són alts, però sense cap gràcia, estètica
soviètica total. Una mesquita moderna, el Parlament, el canvi de guàrdia
(coreogràfic i ridícul com tots), i poca cosa més. Visita a un supermercat per
comprar fruita i altres coses: ben assortit, hi havia de tot i baratíssim.
Aigua no és el que falta al Kirguistan,
pel que ens van dir la intercanvien amb Uzbekistan per gas. Al poble (o
ciutat?) d’Arslanbob corre l’aigua en petits rierols per tots els carrers i els
tubs del gas, de color groc, són visibles a la superfície a l’altura d’un
primer pis. Les canonades grogues del gas, vistes i identificables, les hem
tornat a veure en altres llocs, també a Uzbekistan. Arslanbob està animada, el
carrer ple de gent que ni treballa ni fa res, petits mercats, botiguetes,
parades al carrer, pols, pols, i més pols! A la gent li encanta fer-se fotos
amb nosaltres, no són gens esquerps i “presten” els seus nens i nenes als
turistes per a fotos típiques. No demanen caritat ni són emprenyadors, al
contrari, són hospitalaris i acollidors. No ens entenem de res, però els seus
somriures ho deixen clar. A Arslanbob trobem molt turisme local (i molt poc
d’occidental). L’aspecte des de dalt de la muntanya és el d’una ciutat suïssa,
cases unifamiliars entre arbres i més arbres, verd per tot arreu. Però quan
t’acostes a les cases, moltes no estan acabades, són precàries i els falten
trossos. Ara, TOTES tenen el mateix tipus de porta que tanca el recinte de la
parcel·la, i encara que la casa sigui una ruïna, la porta és molt i molt
pretensiosa!
![]() |
Vista general d'Osh |
Abandono Kirguistan amb la idea que els
31 anys d‘independència de la Unió Soviètica no els han fet gaire profit. He
trobat un país pobre i endarrerit, molt ancorat en costums antics que el
turista actual, per poc exigent que sigui, té feina a suportar (sanitaris
consistents en un forat a terra, sense privacitat, sense higiene, dutxes
escasses, llits incòmodes), i al mateix temps, a les ciutats, instal·lacions
hoteleres i restaurants perfectament homologables, nets i confortables. El
contrast amb el que després vam veure a Uzbekistan va ser molt gran,
probablement perquè la riquesa natural d’un i altre país és molt diferent:
agricultura a Kirguistan; gas, or i urani a Uzbekistan. Així no es pot
competir.
Mentre ens vam allotjar en cases
particulars el menjar va resultar sorprenent: no hi havia ganivets a la taula,
la mantega l’havies d’escampar com podies, sovint es menja amb els dits, però
el producte era boníssim. Cada dia amanida de tomàtec i cogombre, un plat
guisat a base de verdures, pasta, arròs o similar amb carn de bé o de vedella.
Molt senzill però molt saborós. En alguns llocs ni postres. En altres, síndria
i meló. Al restaurant d’Osh vam poder gaudir d’uns entremesos boníssims, una
sopa de bolets i unes brotxetes de be excel·lents.
Alguns dels companys havien viatjat al
nord del país en ocasions anteriors i ens van dir que tant les rutes com les
instal·lacions estaven millor. Serà qüestió de tornar-hi. Ara bé, jo, com la Scarlet
O’Hara: A Dios pongo por testigo que
fins que els sanitaris no siguin homologables a mi no em tornaran a veure per
allà!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari