Passa al contingut principal

GOSA PODER... VEURE PEL·LIS PER A JOVES!

 

Gosa poder veure pel·lícules per a joves i no morir en l’intent.

Què pots fer quan sents una necessitat imperiosa de tirar-te a l’abisme sabent que el cop serà mortal? Resistir a la temptació i apartar-te del marge o deixar-t’hi arrossegar i tirar-t’hi de cap?

Aquest dilema és el que he hagut de superar i ja us podeu imaginar que m’hi he tirat de cap! De cap al cine per veure TODO A LA VEZ EN TODAS PARTES (Daniel Kwan i Daniel Scheinert, 2022), una pel·lícula surrealista, absurda i hilarant, adequada per a la gent jove que en els propers anys aprofundirà en el tema del metavers, dels múltiples metaversos, i potser el que planteja la pel·lícula ho viuran de debò.

Si m’he decidit a veure aquesta producció és perquè vaig sentir un parell de comentaris a la ràdio que deien que no s’havia fet mai en cine una cosa com aquesta i que no te la podies perdre. I que, per descomptat, s’havia de veure a les sales, no a les pantalles domèstiques.

Vagi per endavant que la pel·lícula dura dues hores i mitja i  a mi me n’ha sobrat gairebé una, però he rigut com feia temps que no reia al cine. No em demaneu que expliqui l’argument perquè no he entès res. La primera mitja hora és sensacional. Una família xinesa té un negoci de bugaderia que gestiona d’una manera més aviat confusa. Evelyn, la propietària, té damunt la taula centenars de tiquets justificants que se suposa que ha de classificar i endreçar, però el merder que li organitzen a la botiga no li posa la feina fàcil. Quan està preparant la festa de l’any nou xinès rep una citació de l’oficina d’impostos (hisenda) on la responsable (una Jamie Lee Curtis genial) li exigeix que expliqui com pot justificar com a despeses necessàries per al negoci els centenars de tiquets que ha presentat, i que no tenen res a veure amb l’activitat comercial. És a dir, que l’acusa de frau. En aquest punt del relat, quan estan a l’oficina d’hisenda, gràcies a una mena d’auriculars especials, comença el desdoblament en múltiples metaversos i comença la bogeria. No es projecten cap a una sola realitat virtual, sinó cap a infinites, i en cada una d’elles les relacions entre marit i muller són diferents.

Jo no tinc coneixements tècnics de cinema com per saber quants plans i contraplans pot contenir un film convencional d’una hora i mitja. 100? 1000? A TODO A LA VEZ... n’hi deu haver dos milions i mig com a mínim, i la durada mitjana de cada pla deu ser de dos o tres segons. Quan un pla dura més de deu segons ja et sembla que és un pla seqüència! Amb aquest estil narratiu ja us podeu imaginar com costa de seguir el fil. Però no hi fa res, perquè és absolutament igual el que hi passi, ja que l’acció s’està desenvolupant en múltiples universos al mateix temps i la gràcia es troba en els diàlegs i l’ambientació. No m’estranyaria que guanyés un Oscar al millor vestuari, perquè el que porta la filla, que figura que és l’encarnació del mal (Hobu Topaki), perquè és moderna i contestatària respecte a la manera tradicional de pensar de la seva mare i sobretot del seu avi, és d’una riquesa imaginativa espectacular.

La propietària de la bugaderia té una missió: a través de l’Alfavers, tornar les coses a allò que haurien de ser, és a dir, salvar el món. L’enfrontament amb l’empleada d’hisenda i amb els seus “segurates” és tan esbojarrada que en lloc de trobar ridícula la coreografia a base de moviments d’arts marcials et petes de riure com si fos una comèdia de dibuixos animats.

Però no us penseu que es tracta d’una pel·lícula frívola o superficial. No és una pel·li d’acció tot i que no para d’haver-hi acció. Però és que a cada un dels múltiples metaversos hi ha una relació d’amor entre marit i muller, una relació que al començament trontollava perquè el marit tenia a punt els papers per al divorci. Ella es planteja si no hauria hagut de fer cas al seu pare que li deia que no es casés amb aquell desgraciat. Pensa que potser hauria estat més feliç amb un altre, i darrere d’aquestes reflexions, en clau d’humor, veiem com va acceptant-se ella mateixa, però també la seva filla i el seu marit. Fins i tot acaba fent les paus amb hisenda (i no és un spoiler, perquè la intriga és inexistent).

La pel·lícula fa referències a d’altres de conegudes (2001, Una odissea de l’espai, Ratatouille, etc.)  i és fàcil identificar bromes i al·lusions a alguns símbols de la cultura americana, com els hot-dogs i els bagels. El guió és enginyós i els diàlegs tenen una gràcia extraordinària. També són hilarants alguns gags escatològics, com quan la filla li fa menjar-se els mocs al seu pare. El punt de partida del multivers és que podem tenir moltes trajectòries, no només un parell o tres, i aquestes possibles trajectòries se’ns mostren de la manera més esbojarrada que un es pugui imaginar.

He fet bé tirant-me de cap a una pel·lícula tan moderna? Crec que sí. Ara bé, el tema del metavers ja el dono per amortitzat, en filosofia i en cinema, en literatura i en economia. Trobo que és un tema apassionant, però les meves neurones necessiten descans. Avui és com si les hagués posat en una centrifugadora.

Recomano la pel·lícula? Fa de mal dir. Jo he rigut molt però me n’ha sobrat un bon tros. Segurament eren necessàries tantes seqüències per donar fe de la multiplicitat de metaversos, però si haguessin retallat per aquí i per allà probablement l’espectador tampoc no hauria trobat a faltar res.

Menció especial mereix el muntador, que si no li donen l’Oscar serà una injustícia. Potser li hauran de portar l’estatueta al frenopàtic. M’agradaria tenir la paciència, si algun dia la passen per alguna plataforma, de comptar el nombre de plans i si no n’hi ha dos milions i mig, n’hi deurà faltar poc.

Resumint: Crec que és una pel·lícula a tenir en compte i que cadascú decideixi, en funció de la informació que tingui, si la vol anar a veure o no. En tot cas, QUE SIGUI EN UNA SALA DE CINEMA!!!

 

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...