Passa al contingut principal

ALCARRÀS NO ÉS UNA TESI DOCTORAL

 

És bastant insòlit que, sent com soc una cinèfila empedreïda, hagi estat capaç de deixar passar dues setmanes abans d’anar a veure la pel·lícula estrella d’aquesta temporada, guanyadora de l’Ós d’Or al Festival de Berlín. I no ha sigut per falta de ganes, sinó perquè la meva agenda s’ha trobat col·lapsada per múltiples activitats i, a més, pel compromís d’anar-la  a veure amb els meus amics de la bombolla lúdica (una petita colla que hem desafiat els confinaments diversos sense saltar-nos mai la legalitat vigent).

Finalment, arriba el gran dia i ens instal·lem al Verdi, esperant gaudir de la pel·lícula tal com ho havíem fet amb l’òpera prima de Carla Simón, Estiu de 1993.

Encara que jo parli sovint de cine, mai ho faig amb l’actitud del crític cinematogràfic, sinó només amb l’actitud del cinèfil que s’acosta a una obra artística desitjant ser seduït per ella, que és, de fet, el que fa Carla Simón amb Alcarràs.

No explico l’argument perquè tothom ja el sap, i la quantitat de crítiques i comentaris que s’han publicat fa que, qui més qui menys, se n’hagi pogut fer una idea. Diguem d’entrada que si ha guanyat l’Ós d’Or no és perquè el jurat del Festival de Berlín sigui ecologista, sinó perquè darrere d’una pel·lícula aparentment senzilla i ha un treball de guió, de moviments de càmera, de càsting, de muntatge... espectacular. Els actors no són professionals, han estat triats entre més de nou mil aspirants, pagesos de les comarques de Lleida, durant un any i mig,  i han estat tan ben triats que no puc fer més que felicitar la directora de càsting, Mireia Juárez, pel seu bon criteri.

Crec que tots els actors han estat molt ben triats, però a mi m’han cridat l’atenció dos personatges: la Mariona i el Roger. Ella és l’adolescent, perplexa davant el món que l’envolta, rebotada però solidària amb la família, la que encara no és adulta per entendre què està passant, però ja no és una nena ni l’interessen els jocs infantils. I el seu germà Roger, una mica més gran, a mig camí entre l’agricultura i els estudis, a qui tota l’estona li estan recordant que ha de treure bones notes, com si d’això depengués el futur de la família. Però el seu món també s’ensorrarà, no només amb els préssecs, sinó també el seu petit projecte de cultiu de marihuana entre el blat de moro. Amb una economia de mitjans espectacular, sense estridències, veiem com el projecte s’enfila i s’ensorra, unes garrafes de Fontvella, un cotxe al mig del camí, un foc que crema, la cara del noi veient com es destrueix el seu petit somni... i l’acceptació de la realitat.

He llegit en algun comentari que a la pel·lícula hi ha imprecisions que fan que no es pugui considerar com a causa real de la destrucció dels presseguers el fet d’instal·lar plaques fotovoltaiques. És cert. Sembla que la llei protegeix els cultius i més encara si són de regadiu, o sigui que la imatge final no seria possible a la realitat. O el fet que les plaques no es posen a terra com es veu a la pel·lícula sinó després d’una infraestructura de cables i connexions que permetrien distribuir posteriorment l’energia captada. Però aquests arguments no treuen cap mèrit a la pel·lícula. Alcarràs no és una tesi doctoral sobre l’estat del camp a Catalunya, sinó la narració de la història d’una família que veu desaparèixer el seu món en ares del progrés, un progrés per a ells discutible, però que assumeixen com un fatum, com un destí inexorable.

Calia fer una pel·lícula de denúncia de les condicions de vida del camp? Calia carregar les tintes sobre la deixadesa de l’administració pel que fa a les dificultats dels agricultors? Calia fer un pamflet? No, res de tot això no hauria tingut ni la meitat d’autenticitat que té Alcarràs. El seu mèrit és, precisament, la delicadesa amb què s’acosta als personatges, als seus problemes, a la seva manera de ser, més violenta o més tranquil·la, la sensibilitat per saber exposar la manera com els afecta la pèrdua de les terres, aquesta gran categoria de cineasta que té Carla Simón y que espero que pugui continuar treballant-la en futurs projectes.

No us perdeu Alcarràs, no és avorrida, no és ploricona; té un gran sentit de l’humor, i malgrat la sensació de fracàs que et queda quan veus la seqüència final, més aviat surts del cine amb ganes d’ajudar la pagesia comprant els préssecs a tres vegades el seu preu per tal de mostrar-los la nostra solidaritat. Pel·lícula per reflexionar, però també una gran pel·lícula per emocionar-se. I d’això últim anem una mica escassos.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...