Passa al contingut principal

SOBRE LA FILOSOFIA, EL XORIÇO I LA MORTADEL·LA

 

Darrerament s’està parlant bastant d’algunes iniciatives del Departament d’Ensenyament que modificarien aspectes importants del currículum dels estudiants de Secundària, com també la manera d’avaluar-los. Els canvis sempre han estat discutits perquè mai no es fan a gust de tothom. Sobretot a Secundària, on encara prima la idea que cada maestrillo tiene su librillo, i els especialistes volen mantenir les seves parcel·les de manera eterna, independentment de si els temps canvien o es queden igual. Afortunadament això està canviant i la necessitat de treballar de manera interdisciplinar i col·laborativa, tant per part dels professors com dels alumnes, és una idea que es va imposant. No obstant això, el professorat accedeix al sistema, públic o privat, a través d’una matèria: matemàtiques, català, socials, filosofia, dibuix, etc... Si després el centre s’organitza en àrea científico-tècnica i àrea humanística o continua amb assignatures específiques individualitzades és una qüestió del projecte educatiu de cada escola. Però si l’administració treu o posa matèries al currículum, els centres ho hauran d’acatar i els professors veuran ampliades o reduïdes les hores lectives de la seva especialitat. Em conec bé el pa que s’hi dona perquè en la meva vida professional m’he hagut d’anar adaptant a la disminució progressiva d’hores de francès en favor de les d’anglès, fins que es va inventar la segona llengua estrangera com a nova matèria optativa i vam tornar de mort a vida.

Ara això està passant, i no per primera vegada, amb la filosofia. Fa deu anys que no trepitjo una aula i, per tant, no conec a fons el currículum actual de la Secundària, obligatòria o no. Sé que a 4t d’ESO (15-16 anys) hi havia una optativa de filosofia, i al batxillerat era obligatòria. Només faltaria, evidentment! Però a mi també em sembla que en algun moment hi hauria d’haver llatí, perquè el pensament lògic que es desenvolupa quan has de fer encaixar les formes de les paraules (declinacions) segons la funció que fan a l’oració (sintaxi) és un exercici intel·lectual de primera magnitud. Però bé, ja no hi ha llatí obligatori. Doncs no passa res, seguim.

L’anunci d’un suposat canvi pel que fa a la filosofia ha causat un enrenou considerable i m’ha semblat llegir que s’ho estan repensant, o reformulant la proposta. Per ajudar-los a prendre la decisió adequada els recomanaria, a qui sigui que tingui l’última paraula, que s’informin sobre la conferència que el filòsof italià Franco Berardi  va fer al CCCB davant d’un centenar d’alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat. Pel que he pogut llegir als diaris, se’ls va posar a la butxaca al minut 1 perquè va saber connectar, tot i els seus 72 anys, amb una joventut maltractada per l’aïllament social i la dependència del món digital. Segons reprodueix l’Ara (diumenge 20/2), els va dir: “El virus mata els vells, però qui paga el preu més alt del distanciament social que ens han imposat per frenar el virus sou vosaltres, els joves, que comenceu la vostra vida”. Tot i que a la seva joventut Berardi afirma que havia cremat més d’un caixer (aleshores no n’hi havia, deu ser una metàfora), recomana lluitar contra la precarietat causada pel sistema capitalista amb una “insurrecció eròtica, afectiva, amistosa, solidària”. A algú se li acudeix un tema més interessant per discutir amb els adolescents que el que planteja Berardi? En lloc d’anar a cremar contenidors a la Plaça Urquinaona o a desmadrar-se amb botellons a la Plaça Espanya, busquem el camí dels sentiments, de l’amistat, de la solidaritat...

Si hi ha hagut un moment en què els joves han tingut necessitat de parlar de les seves expectatives és ara, després d’aquesta pandèmia que els ha aïllat i els ha abocat a l’onanisme de les pantalles. Molts han sucumbit a trastorns mentals, tot i que espero que estiguin en vies de recuperació i que d’aquí un temps es mirin els mesos de confinament com una anècdota. A d’altres potser els costarà més, però és veritat que els joves són material plàstic i que de mica en mica aniran sortint d’aquest estat melancòlic i desesperançat. I una de les maneres de reflexionar sobre això és a través de la filosofia, no només perquè els mostrarà diferents maneres d’abordar el coneixement del món, sinó també perquè discutir-ho en grup, amb persones tan febles o tan fortes com ells mateixos, els donarà aquest sentiment de pertinença a algun lloc, de no-aïllament, de col·lectivitat.

Espero sincerament que s’ho repensin i que no eliminin la filosofia de la Secundària Obligatòria. Seria un error. I tinc una raó particular per desitjar que no la treguin, que és que vull veure els meus néts entrant a l’adolescència i parlant d’aquests temes, per veure de prop com s’hi maneguen, què en pensen, si els interessa, què poden aportar... Els vells que no hem sucumbit al virus, que ni tan sols ens ha tocat de passada, sí que hem sucumbit a una certa sensació d’inseguretat, de vulnerabilitat, que ens ha fet present la mort d’una manera més evident. Quant de temps tardarem a treure’ns aquesta sensació del cap fa de molt mal dir, tenint en compte, al menys en el meu cas, que se m’ha instal·lat una mena de mandra que em fa desitjar menys coses que abans, com si ja no valgués la pena res... És perillós, ho sé, però no cal preocupar-se, compto amb gent que m’ho fa oblidar.

La dificultat de trobar-se amb els amics al mateix temps que hem augmentat les activitats on line han anat frustrant les possibilitats de relació fins al punt de ni tan sols desitjar-les. Ens acomodem, en tenim prou amb un llibre i una bona pel·li al dia i ens anem marcint sense adonar-nos-en, i quan voldrem reaccionar ja no hi serem a temps, perquè serem més vells, estarem més cansats i tindrem menys il·lusions. Els joves tenen tota la vida per endavant per treure’s de sobre aquest malestar actual; els vells, no. I encara que potser ens quedin molts anys de vida, com així ho desitjo, començo a dubtar que la pandèmia ens hagi deixat indemnes.

Per acabar, no espereu que parli del xoriço ni de la mortadel·la, tal com prometia el diumenge passat. Si hi ha dos embotits al món que mai no em veureu menjar són precisament el xoriço i la mortadel·la. NO M’AGRADEN GENS!!!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...