Passa al contingut principal

LA MEVA ALMUDENA

  

Escric aquestes línies sota el xoc que m’ha provocat assabentar-me de la mort d’Almudena Grandes. No recordava que ella ja havia advertit que patia un càncer que li havien trobat en una revisió rutinària. Ha sigut més tard, quan navegant per les múltiples pàgines que han donat la notícia, he pogut recuperar l’article que ella va escriure a El País Semanal el 10 d’octubre de 2021, Tirar una valla. Informava els seus lectors i els demanava perdó per no haver-los comunicat abans el perquè de la seva absència a la Feria del Libro de Madrid, ella, que no hi faltava mai i s’enduia una colla de comentaris carinyosos i afalagadors dels seus admiradors. És la columna més difícil que escrivia, segons confessava, tot i que el pronòstic era favorable, al menys en el moment en què li van diagnosticar.

Encara no han passat dos mesos i ja no hi és. A una edat en què ningú no hauria de morir, i menys persones que contribueixen amb la seva activitat professional a fer-te la vida més suportable, a entendre el món d’una manera més solidària i també, per què no dir-ho, a evadir-te’n quan els teus propis problemes són massa difícils de suportar i busques evasió en la lectura, i et submergeixes en els problemes dels seus personatges, sempre tan ben dibuixats, tan ben triats, tan propers. En un programa de TV3 va declarar: "La memòria dels llibres que has llegit o les pel·lícules que has vist és tan o més important que les coses que t'han passat en temps real en calendaris i rellotges". Exactament.

Vaig tenir el meu primer contacte amb Almudena Grandes quan va guanyar el premi La sonrisa vertical amb Las edades de Lulú (1989). Jo havia llegit altres llibres de la col·lecció i m’havien agradat, de manera que em vaig llençar de ple a veure què li passava a la tal Lulú. Jo no em tenia per una persona  puritana, em movia en uns àmbits on tothom es considerava sexualment alliberat, però llegir la manera com Almudena Grandes parlava del sexe, com s’expressava amb total llibertat i sense escatimar detalls, em va deixar  bastant commocionada. Les altres obres de la mateixa col·lecció, al menys les que havia llegit jo, no tenien la càrrega eròtica de la Lulú, eren obres de saló, aptes per a molts paladars. La Lulú significava, per a mi,  una mica un abans i un després de la literatura eròtica. La veritat és que no és un gènere que m’interessi gaire, però aquella vegada va ser un bon xoc.

Vaig continuar amb altres novel·les. No les he llegit totes, potser sis o set, de les quals tres dels Episodios de una guerra interminable. Quan va anunciar el seu projecte em va semblar molt interessant; no només l’acostava a Galdós, també als meus admirats francesos Balzac i Zola, als que sempre vaig a parar quan es parla de descriure una societat a través de la seva literatura. Entremig va escriure altres coses perquè les circumstàncies la feien tocar de peus a terra i com a escriptora compromesa oferia la seva visió i la seva feina com aportació a la societat. Los besos en el pan (2015), en època de crisi, era el mirall de les angoixes de molts lectors.

De totes les que he llegit diria que la que més m’ha agradat ha sigut El corazón helado, tot i que he de reconèixer que el meu cap ja no reté totes les informacions que li poso. Voldria fullejar-lo per recordar-ne més detalls però em trobo que a la meva llibreria no hi és. Què deu haver passat? Me’n falten uns quants, i dedueixo que els he deixat a algú i no me’ls han tornat. Mala sort.

Admirava Almudena Grandes també per la seva actitud com a persona davant de fets polítics. Em va fer gràcia el comentari que va fer arran del referèndum que es va organitzar a Catalunya el 9 de novembre de 2014, un referèndum festiu sense cap mena de repercussió efectiva, però que resultava que el 9 de novembre és l’Almudena, el seu sant. I a ella li feia gràcia. També recordo una columna a El País en què es reivindicava seguidora de l’Atlético de Madrid i, és clar, als del barça ens cauen bé tots els que van contra el Madrid (encara que ens importi un rave el futbol).

M’he permès aquest parell de comentaris frívols per rebaixar la tensió, per trobar un mecanisme de defensa davant la tristesa per la pèrdua d’una persona admirada. Moren escriptors, artistes, compositors, cineastes, no ho podem evitar, i ens veiem privats de les seves obres, però molt sovint són gent que ja ha arribat a una edat en què ja ho han donat tot. Però Almudena Grandes tenia encara moltes coses per dir, i és aquesta sensació de buidor, de saber que ja no podrem gaudir de la seva literatura el que et deixa en estat d’abatiment total. Diuen que té una novel·la a punt, una distòpia inspirada per l’admiració que sentia per Margaret Atwood. L’haurem de llegir, ni que sigui com a homenatge pòstum a la seva persona. El que segur que faré serà llegir-ne alguna de les que no conec, o rellegir-ne alguna de les que més m’han agradat... Ja no la trobarem tampoc per Sant Jordi, una dels autors que més vendes aconseguia.

Diumenge passat vaig posar una petita noteta al peu de l’últim escrit, perquè la notícia em va agafar al moment de penjar-lo. No volia deixar passar ni un moment sense expressar la meva consternació. Ara escric això, que deixo preparat per publicar diumenge 5 de desembre, mentre seré per aquests mons en ple gaudi del pont de la Constitució. No sé si quan ho pengi s’haurà fet el funeral, no sé si serà públic o privat. En tot cas, aquí deixo constància del meu sentiment de respecte i admiració cap a una persona que no hauria d’haver vist la seva vida truncada en plena maduresa creativa.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...