Passa al contingut principal

SI LOVECRAFT AIXEQUÉS EL CAP...



Gràcies a la pandèmia he après un munt de conceptes psicològics que abans només em sonaven però que mai m’havia aturat a estudiar: depressió, angoixa, ansietat, por... Després dels primers mesos de confinament en què apareixien als diaris els estralls que les mesures decretades causaven en la població, vaig començar a interessar-me pels efectes d’aquestes afeccions, una mica per saber si el malestar que jo sentia es podia considerar degut a elles, i en tot cas, per estar informada i veure com es podien combatre.

Una de les que vaig veure més escampada va ser la por. Veia por al meu voltant, terror fins i tot, gent de la meva edat que no sortien ni per anar a comprar i es feien dur el menjar a domicili, moltes vegades incitats pels fills, que encara tenien més por que ells. Jo no vaig caure mai en el pànic, i tothom sap que he estat prudent però decidida a utilitzar les mesures més liberals si es presentava l’ocasió, com anar al cinema, al teatre, al gimnàs, viatjar o sortir amb amics. Fins al dia d’avui no he tingut cap ensurt, i espero que continuï així. Però sí que vull ressaltar un aspecte de la por que no coneixia i que m’ha semblat interessant: resulta que la por és una defensa natural de les espècies per tal d’allunyar-les del perill i assegurar-ne la perpetuació. Si no tinguéssim por ens ficaríem en embolics de resultat incert, de manera que podríem acabar fàcilment eliminats per altres éssers més forts, fets miques daltabaix d’un barranc, ofegats dins d’un pou o atropellats per un tramvia. Per això des de petits s’ensenya als nens i nenes a tenir por del perill: del mar, del foc, dels cotxes, de l’home del sac...

Tot i així, alguna cosa no acaba de funcionar perquè l’ànima humana demana emocions fortes, i així com hi ha persones que si veuen un film de terror somien desastres tota la nit, n’hi ha d’altres que s’apunten permanentment a sessions contínues de pel·lis de por, es miren totes les sèries terrorífiques i se’n va a dormir tan amples.

De terror n’hi ha de moltes menes, algun de molt poc elaborat i molt destraler, com algunes pel·lícules de sèrie B, però hi ha un terror intel·lectual, literari, basat en el desconegut que és el que en aquest moment em ve al cap per explicar la sensació que m’envolta. És aquesta por del demà, del desconegut, que cada dia canvia i que mai millora, quan mires les estadístiques de contagis a la premsa i veus que cada vegada hi ha més nous contagis a prop teu. Primer van ser els joves que per St. Joan i altres festes van escampar el virus entre uns determinats grups. Malgrat que ja fa un mes i mig d’aquells brots, i que per tant hi ha molta més gent vacunada, els ingressos a les UCI no decauen, o al menys no decauen tan ràpidament com caldria suposar. A mi m’ha tocat de prop (família), a Mercadal hi havia uns índexs altíssims, conec nous casos entre els amics, i tot això se m’apareix com una novel·la de terror a l’estil de Lovecraft. 

No sé si coneixeu A les muntanyes de la follia (Editorial Base), d’H. P. Lovecraft. És un llibre fascinant que et fa endinsar cap al desconegut de la mà d’uns científics que volen resoldre el misteri d’uns fòssils trobats a l’Antàrtida. Tot i que la por et va tenallant al llarg de la lectura, la necessitat d’aclarir el misteri és tan potent que vas llegint i llegint fins que l’autor decideix que l’horror del resultat és tan gran que és indescriptible. Mentrestant, has aguantat la respiració com l’estem aguantant ara nosaltres per la por d’aquesta nova soca Delta del virus que ens té a tots amenaçats.

He rebuscat a les pàgines del llibre En las montañas de la locura i he trobat aquests fragments que il·lustren aquest sentiment de por del desconegut, i que crec que es poden aplicar a la sensació que jo tinc ara mateix davant l’evolució de la pandèmia. Lovecraft no acaba mai d’explicar què ha vist, sinó les emocions experimentades a causa d’allò que està veient. Són fragments de l’edició de Seix Barral, en castellà, de 1980.

Ojalá hubiéramos retrocedido antes de ver lo que vimos. (p 156)

Comprendimos en toda su profundidad lo que es el terror cósmico. (p.158)

Aquella odiosa bruma pálida avanzaba retorciéndose. (p. 159)

La encrespada bruma había vuelto a adensarse y avanzaba cada vez con mayor rapidez. (p-161)

Aquella cosa que nos perseguía. (p. 164)

Las palabras que llegan al lector nunca podrán sugerir el espanto de aquella visión. (p. 165)

Danforth se negó a decirme qué espanto final le hizo gritar con tanta demencia. (p. 173)

Es absolutamente necesario para la paz del género humano no perturbar algunos de los rincones sombríos y muertos de la tierra y de sus profundidades no exploradas; de no hacerse así, dormidas anormalidades volverán a la vida y blasfemas pesadillas supervivientes se sacudirán y saltarán retorciéndose de sus negras cuevas a nuevas y mayores conquistas. (p. 174)

Aquesta recomanació és la que ens hauríem d’aplicar els humans si no volem pertorbar la naturalesa i trobar-nos amb nous virus i altres amenaces que no sabem d’on han sortit.

Potser exagero una mica, però en algun moment m’ha semblat que aquesta pandèmia, en aquesta última modalitat desfermada, s’assembla a les plagues d’Egipte; concretament, a aquella plaga en què un aire mortífer entrava a les cases i matava tots els primogènits. L’àngel exterminador passava de llarg de les cases dels jueus i fulminava els altres, culpables d’alguna cosa, sense que hi poguessin fer res. Miro al meu voltant i comparo l’estat d’ànim de la gent amb el de fa un any, quan tot i no estar vacunats, érem més feliços i fèiem plans per al futur. Ara no fas plans ni per a la setmana que ve, ja no et fies d’estar vacunat ni de reunir-te amb vacunats, perquè la soca Delta és molt entremaliada i no pensa donar-nos ni treva ni descans. M’agradaria ser capaç de fer-ne un relat a l’estil de Lovecraft, ser capaç de transmetre al lector la inquietud, la por, la incertesa davant d’una realitat que no comprenem ni dominem, que no sabem quan acabarà (perquè potser no acabarà), i fer-ho a la seva manera, mai amb descripcions realistes sinó amb insinuacions, amb suggeriments, amb metàfores, sempre deixant a la imaginació del lector un horror més gran encara que el que descriu. No hi ha res més potent que la imaginació, potser per això la realitat que vindrà em sembla tan terrorífica, perquè en aquests moments crec que, pel que fa a la imaginació de l’horror, li dono vint voltes a Lovecraft. Una altra cosa és que ho sàpiga explicar, per això li suggereixo que aixequi el cap, miri una mica al seu voltant, i si no es torna a morir de l’ensurt, agafi paper i ploma i s’hi posi. Material en trobarà a bastament.

Extracció de la pedra de la follia (Hyeronimus Bosch)
                                                                    Portada del llibre de Lovecraft

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

RIQUES I FAMOSES Escapada a l'Empordanet

  El cinema ens ha brindat moltes vegades històries d’amics que es retroben molts anys després que els seus camins s’haguessin separat. A vegades són històries tristes, a vegades alegres, però sempre hi ha l’al·licient, al menys per a l’espectador, de descobrir què els haurà passat a tots aquells personatges que un dia van ser joves i es volien menjar el món. La pel·lícula de Georges Cukor Ricas y famosas és la que em ve a la memòria per batejar el grup d’amigues que, cansades de la pandèmia i el confinament, ens hem retrobat per fer una escapada a l’Empordanet. Crec que ja n’he parlat altres vegades, una d’elles per lamentar la mort d’una de nosaltres. Però avui recupero el grup amb el nom de Riques i Famoses . No som ni riques ni famoses en el sentit en què ho entén la gent. Diners, fama, renom, publicitat, tot això no és el que ens caracteritza. Som les Virtelianes, les 10 noies (avui 9) que allà pel 1963 vam acabar el batxillerat i no ens vam tornar a veure fins al 2016. Algunes en

ELS PETITS PLAERS DEL CONFINAMENT

Els petits plaers del confinament són aquells que se’ns brinden sense adonar-nos-en, perquè abans no ens semblaven importants, no els en fèiem cas, potser ni els notàvem. Ja fa dos mesos que estem en estat d’alarma, i si bé el confinament s’ha relaxat una mica, encara tenim uns horaris, unes franges i unes activitats que ens estan vedades. Per això és important aprofitar les que ens estan permeses i descobrir en cada una un petit plaer que ens alegra el dia. Avui, per exemple, he sortit a caminar. Hi he anat a l’hora que em toca, però m’he passat una mica de la ratlla en quant al quilòmetre de distanciament que m’està permès. Si no és així només trepitjo carrers asfaltats, amb molt pocs arbres i bastant trànsit. En canvi, si pujo cap a la Bonanova, hi trobo blocs de cases aïllats amb vegetació per entremig, alguna torre amb jardí i una paret per sobre de la qual s’aboca un gessamí, places enjardinades amb algun petit estany, no arriba a ser un parc però s’hi assembla. Fa tres mes

ELS MEUS AMICS DE CAN CARRERAS

  Què és Can Carreras? Una masia del segle XVII situada al Parc central de Nou Barris, al costat de la qual hi ha el centre ocupacional del mateix nom. I és precisament d’aquest centre ocupacional per a persones amb discapacitat intel·lectual que vull parlar avui. Un centre que acull persones que havent acabat el període formatiu no es poden incorporar, per raons diverses, al món laboral. Segons consta als criteris de funcionament del Centre, és la seva intenció que aquestes persones siguin considerades com a subjectes titulars de drets i en aquest sentit es posa l’èmfasi en el respecte a la dignitat, l’autonomia individual, la participació i la inclusió a la societat. A través de les activitats que els ofereixen treballen diferents aspectes entre els quals hi ha l’educació i la formació. I és en aquesta àrea que m’hi he vist involucrada mig per casualitat. La cosa va anar de la següent manera: Un dia, la Glòria Martí, una companya dels Amics del Sol, mentre e smorzàvem abans de s