Passa al contingut principal

LA MALEDICCIÓ DE LA BELLESA

 

Qui, home o dona, no s’ha preguntat alguna vegada davant del mirall per què no tenia els ulls del Montgomery Clift, els llavis de la Marilyn Monroe, la cabellera de la Verónika Lake, el clotet de l’Stephen Boyd, el somriure del Sean Connery o l’harmonia de l’Audrey Hepburn...? Qui, home o dona, no ha desitjat alguna vegada (o moltes) ser més guapo, tenir una cara més bonica, ser més proporcionat...? Segur que totes les persones mencionades també han desitjat alguna vegada a la seva vida ser diferents de com eren, ser més guapes. Una de les frivolitats més grans en el camp de la bellesa és el concurs de Miss Univers, o Míster Univers, que no sé ni si encara existeix, i que ens oferien uns ideals de bellesa, sobre tot en l’àmbit masculí, que a mi particularment més aviat em feien angúnia. Però hi ha altres tipus de bellesa.

Buscar la bellesa, en un mateix o en els altres, és perfectament lícit, però tenim sobrats exemples de com pot ser de perillós. Començant pel mite de Narcís, ofegat en el llac on es mirava perquè de tant que es va voler acostar a la bella imatge reflectida a la superfície hi va caure de cap. No sé a la vida real si hi ha casos documentats dels perills de buscar la bellesa costi el que costi, però a la literatura, sí. Des de vendre l’ànima al diable per conservar la joventut (i se suposa que la bellesa), fins a perdre la vida darrere la consecució de l’ideal de bellesa encarnat en un noiet de 14 anys, com li passa al professor Aschenbach a Venècia, enmig de l’epidèmia de còlera.

La torbació que va sentir Aschenbach (encarnat magistralment per Dick Bogarde a la pel·lícula de Visconti) davant la imatge del jove Tadzio deu ser semblant a la que va sentir Stendhal contemplant la basílica de la Santa Croce a Florència: ritme cardíac elevat, vertigen, confusió, palpitacions... És el que molts anys més tard es va descriure com a síndrome de Stendhal, la torbació davant la bellesa, una idea romàntica que encara avui es diagnostica a molts turistes que visiten indrets d’una gran bellesa. També pot passar davant d’una posta de sol, suposo. Sense arribar tan enllà, haig de confessar que la primera vegada que vaig veure la Victòria de Samotràcia al Louvre allà pel 1964, acabada de sortir de l’ou, se’m va posar la pell de gallina com mai més m’ha tornat a passar davant d’una obra d’art. La bellesa, o el que cadascú entén per bellesa, ens pot arribar a trastocar de valent.

Què passa, però, quan som nosaltres l’objecte bell i tots els altres els que li van al darrere? No ho dic per mi, naturalment, però segurament ja sabeu de qui parlo perquè se n’han fet ressò els diaris i les notícies culturals. No és el primer cas d’una persona a qui la bellesa li ha arruïnat la vida. Podríem dir que actrius com Marilyn Monroe van ser víctimes del seu atractiu, que va passar a ser el seu únic valor, menystenint les seves qualitats com a persona, el seu talent, les seves emocions. Ara es tracta del jove Tadzio, el personatge encarnat per Björn Andréssen, el noi suec que li va donar vida i que hem sabut, a través d’un documental i d’unes entrevistes, que tanta bellesa li va amargar la vida, i que actualment és un supervivent a qui li costa d’acceptar-se i d’acceptar el seu passat.

Al festival cinematogràfic Atlàntida que ha tingut lloc a Mallorca es va presentar el documental The most beautiful boy in the world, un reportatge sobre la manera com va ser escollit per Visconti per encarnar el noiet polonès que passa les vacances amb la seva família al Lido de Venècia, a començaments del segle XX. Visconti i el seu director de càsting van fer centenars de proves fins que van trobar Björn Andréssen, i un cop feta la pel·lícula el van passejar per tot el món, fins i tot pel Japó, on es va convertir en un símbol per al manga. L’ambigüitat amb què es mou la relació entre Aschenbach i Tadzio va fer que se li pengés l’etiqueta d’homosexual, que ell es va encarregar de desmentir donant exemples en sentit contrari i defugint qualsevol paper que encarnés un personatge gai. Però la vida no li va somriure; va ser víctima d’abusos, va caure en excessos de drogues i alcohol que el van fer sentir responsable de la mort del seu nadó de 9 mesos, una tragèdia que no ha superat.

A l’inici del documental es mostra com Visconti exigeix que la imatge de l’actor sigui únicament la imatge de la bellesa, no la de la sensualitat o el desig; no hi ha d’haver res sexual entre el noi i el compositor (a la pel·lícula és compositor; a la novel·la, escriptor), és exclusivament la contemplació de la bellesa absoluta el que mou Aschenbach a quedar-se a Venècia malgrat el perill de contagi, com efectivament acaba passant. Quina contradicció més terrible que la contemplació de la bellesa et porti a la mort! I quina contradicció també terrible és que la bellesa que posseeixes et porti a la misèria i t’arruïni la vida!

Val molt la pena veure, 50 anys després, en què s’ha convertit la vida del noi més bell del món, com el va qualificar la premsa en aquell moment. Només veient les imatges d’abans i d’ara ja podem intuir que aquella extremada bellesa no la va cultivar adequadament. Tothom té dret a fer de la seva vida el via crucis que li sembli, però que trist és veure la decadència d’algú la bellesa del qual era pertorbadora! Qui en deu tenir la responsabilitat? Només ell, per no haver sabut gestionar l’èxit? O per un entorn que, com ha passat altres vegades, només ha tingut en compte l’aspecte físic de l’actor, sense pensar en la seva extremada joventut, en la seva vulnerabilitat, en els perills de l’èxit prematur, amb la voluntat d’extreure’n el màxim partit possible? Una de les principals responsables: la seva àvia!

A part de la pel·lícula, que es pot trobar a filmin, a l’edició de La Vanguardia del dimecres 4 d’agost hi ha un article sobre el documental d’Astrid Meseguer i una entrevista d’Ima Sanchís a La Contra amb  Björn Andréssen, que porta per títol: Em sap greu, Luchino Visconti, però que et fotin.... Està tot dit. I una de les coses que confessa que m’han deixat més pertorbada és quan diu: “no saps mai si les persones et volen a tu o a la teva imatge”. Que dur ha de ser viure amb aquest dubte! Al final penses: quina sort he tingut de ser moderadament bufona, sense atraure més mirades de les que podia gestionar, i sense haver-me de preocupar que em volguessin per la meva imatge! És clar que la guineu quan no les pot haver diu que són verdes, perquè no em direu que no us agradaria ser com la Sharon Stone o el Georges Cloony???

 

En aquest vídeo trobareu l’Adagietto de la simfonia nº 5 de Mahler, en qui està inspirat el personatge d’Aschenbach a la pel·lícula i que Visconti va utilitzar com a banda sonora.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...