Passa al contingut principal

RÈQUIEM PER LA XISQUETA

 


Fa molts i molts anys, quan vaig sentir per primera vegada el títol, en castellà, del llibre de Gerald Durrell Mi familia y otros animales vaig trobar que era un títol molt divertit, però com que els animals no m’agradaven, no vaig tenir interès a llegir-lo. Coneixia l’obra del seu germà Lawrence, (El quartet d’Alexandria, Cefalú...), la lectura de la qual m’havia proporcionat grans plaers. L’estiu passat, però, vaig tenir coneixement de la sèrie The Durrells, me la vaig mirar en pocs dies de la primera a l’última temporada, i en vaig parlar al blog. Independentment de la qualitat de la sèrie, que la té, vaig gaudir especialment amb la visió que oferia dels animals a partir de la relació que el germà petit, Gerald, establia amb les bèsties. Va ser com una mena de revelació.

La meva relació amb els animals, de petita, es limita a una parella de periquitos, la Perica (verda) i el Finet (groc). Un dia la gàbia va caure i es va obrir la porta. El Finet es va escapar. El disgust va ser majúscul, però el meu pare, que era molt espavilat, va aparèixer l’endemà amb un periquito groc igual que l’altre, embolicat amb un mocador, dient que l’havia trobat a punt de caure per una claveguera. Naturalment, la meva germana i jo ens ho vam creure. I la parella de periquitos van continuar la seva vida. No recordo el final.

Mai més vaig tenir animals, ni ganes en tenia. Però un dia, fa dotze anys, la meva filla petita va anar a la protectora d’animals per adoptar un gat. Es va endur una femella joveneta, negra i blanca, i li va posar de nom Xisqueta. La primera vegada que vaig haver d’anar a casa seva a donar un cop d’ull a la gata perquè ella era de viatge em vaig trobar amb una bèstia més aviat esquerpa. Li havia de donar a la boca un producte per a no sé què i la gata no es volia acostar. Jo li feia tota mena de sorolls per veure si la convencia, però va costar bastant. Quan ja marxava, en un descuit se’m va colar entre les cames i va sortir al replà. Sort que la vaig pescar i la vaig fer entrar. No era qüestió que perdés la gata el primer dia que em demanaven un favor.

Van passar alguns anys més i la Xisqueta era tan esquerpa amb mi com el primer dia, per més intents que fes de fer-me la simpàtica. Em deien que no és que em tingués mania, sinó que els gats són molt independents. Però vet aquí que un dia a casa la Xisqueta hi va arribar un nen petit. Al primer moment se’l va mirar amb curiositat, no acabava d’entendre què hi feia aquell instrument, un maxicosi, a terra, amb una cosa a dintre que es bellugava. Suposo que com que era una gata llesta aviat va veure de què anava la cosa i en lloc de posar-s’hi de cul, va decidir interactuar amb la família. El nen va anar creixent amb la companyia de la gata, i en lloc de tenir por de què li podria fer la gata al nen, aviat es va veure que més aviat s’havia de témer per què li podia fer el nen a la gata: perseguir-la, estirar-li la cua, tocar-li els bigotis, etc.

Fins aquí sembla que el canvi en el caràcter de la gata ha seguit una evolució natural, si hem de conviure més val adaptar-se, deuria pensar. Però el més curiós és que amb mi també va canviar la relació. Abans no em volia ni veure. Quan hi anava em girava l’esquena i feia com si no hi fos. En canvi, des que hi va haver el nen petit, cada vegada que anava a casa seva se m’asseia al damunt, se’m refregava, s’hi posava bé perquè li acariciés el llom i feia aquell soroll que fan els gats quan estan contents, un soroll que no sé reproduir amb lletres. Tot i que la meva relació amb els animals continua sent la que és, les carícies de la gata, el refrec, els sorollets em donaven la sensació que entre ella i jo hi havia una certa comunicació, com si haguéssim fet les paus després d’un desencontre amorós.

Un dia, però, no fa gaire, la gata es va posar malalta, una mena de refredat o alguna cosa així. El veterinari li va receptar un antibiòtic que li va curar el que tenia però al cap de pocs dies es va començar a mostrar molt aixafada, sense esma per menjar ni veure. Diagnòstic: insuficiència renal aguda, pronòstic negatiu, cap possibilitat de recuperació. El cop va ser molt fort, no la tornaríem a veure, ja no se’ns tornaria a ficar entre les cames, ni a asseure’s a la falda, ni a fer sorollets de felicitat. Per al nen petit, que ja té quatre anys, el disgust més gran ha sigut pensar que allà on vagi estarà soleta, que ningú no li farà companyia i que potser s’ho passarà molt malament. Jo mateixa, mentre escric això, tinc els ulls humits. La Xisqueta ja no hi és. Quan entri en aquella casa no em sortirà a rebre, el nen no li estirarà la cua, la meva filla no l’esbroncarà perquè s’ha assegut a taula com si fos un comensal més, i total, per un gat! Quines coses més rares ens passen! Com si al món no hi hagués altres qüestions per afligir-nos.

En fi, Xisqueta, descansa en pau allà on hagis anat a parar. Nosaltres seguirem parlant de tu, de les teves entremaliadures, de la teva tranquil·litat, i potser més endavant ja anirem substituint aquesta pena per alguna alegria que pugui arribar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...