Es ben segur que després de més d’un any de penjar coses en aquest blog tothom ha pogut comprovar que jo tiro cap a les lletres, cap a la fantasia, cap a la ficció, i que tinc una base de coneixements científics més aviat escassa. Per sort, tinc dues filles que en qüestió de números o d’animals em poden assessorar si ho necessito. Avui, però, em llanço a la palestra sense xarxa per fer un elogi de la carxofa des d’un punt de vist evolutiu-emocional, o sigui, mig científic i mig literari.
La carxofa, per
tant, no és cap novetat, però sí que a partir d’avui li he descobert una nova
dimensió. Tot va començar escoltant un programa de ràdio mentre anava conduint.
Parlaven de cuina, un tema que m’importa més aviat poc, però tampoc no sabia a
quina emissora saltar i el vaig anar escoltant. Una noia amb veu de persona jove informava que tenia una pàgina web on
explicava receptes i no sé si també les cuinava i les podies anar a recollir en
pla take away, o click & collect, un altre anglicisme actual perquè es veu
que això de “per emportar” no acaba de quallar. Una de les coses que va dir, i
que ens va deixar bocabadats, a mi i a l’entrevistador, va ser que amb les fulles
de les carxofes, allò que no aprofitem mai, en feia sopa. Amb tota aquella
deixalla que ens omple la galleda de les escombraries ella en feia sopa. Em
vaig quedar amb el detall que hi afegia una ceba, però la resta eren les fulles
de la carxofa i prou. Deu ser per vomitar, vaig pensar. Però vaig decidir que
ho provaria.
Doncs bé, avui ho
he provat. El resultat us l’explicaré més avall, ara ve la part científica.
Algú ha sentit
parlar de l’origen de les espècies? Jo, sí. Ja fa bastants anys al Cosmocaixa
van presentar una exposició sobre aquest tema no sé si per celebrar algun
aniversari de Darwin o de la publicació del llibre. En vaig aprendre moltíssim
i el que més em va impactar va ser que les espècies havien evolucionat gràcies
a la selecció natural. Vaig veure muntanyes de fotografies d’animals o vegetals
que es camuflaven o s’adaptaven per evitar els seus predadors. Després, quan
vaig sentir el terme darwinisme social ho vaig entendre perfectament. Aquesta
adaptació al medi es deu haver produït des del principi dels temps, alhora que
les espècies han anat evolucionant. Ja sé que pel que fa a l’animal humà no
venim tots de la mateixa soca, que hi va haver els neandertals i d’altres
variants en diferents zones del planeta i que el sàpiens és el més recent. Se
li suposa, al sàpiens, la capacitat de raonament i també la curiositat i la
capacitat d’inventar.
Doncs avui, jo,
dona sapiens, mentre pelava la carxofa he tingut una revelació fruit d’una
pregunta filosòfico-científica sense resposta (al menys jo no la tinc). D’on ve
la carxofa? La carxofa va néixer així o és el fruit d’una evolució infinita a
partir d’una llavor d’una altra cosa que per estratègies de supervivència ens
ha arribat amb aquesta perfecció? A l’època d’Adam i Eva ja hi havia carxofes?
Allà es parlava d’arbres fruiters, de pomes i potser taronges, però mandarines,
cireres, kiwis, gerds? N’hi havia? I carxofes? La Bíblia no en diu res.
Observo la carxofa
i veig que la tija té un tall sec. L’han collit tallant-la, no arrencant-la.
Les mates carxoferes omplen camps d’una extensió infinita. En vaig veure a
Califòrnia on es perdien de vista, i també al Prat, més modestos però igualment
impressionants. La tija les manté fermament unides a la planta i a vegades
encara conserven algunes de les fulles del tronc. Però el que és el fruit
pròpiament dit, la bola, és un prodigi de la natura. Penseu-hi:
-
Erecta mentre és a la planta, perd
el tronc quan la comencem a preparar. L’apartem o el conservem, això va a
gustos. Però el seu cor, que és la part més apreciada, encara es defensa amb
les fulles.
-
Les primeres fulles les descartem
sense miraments. Li anem arrencant part de les seves defenses. Amb cada fulla
que traiem li prenem un secret. Ella les ha anat creant per protegir la seva
intimitat, però nosaltres ens entestem en arribar-li al fons de l’ànima.
-
La segona tanda de fulles
arrencades pot ser més o menys violenta segons la carxofa sigui més tendra o
més vella. Quan arribem a les que són més blanques creiem que hem vençut i ja
dominem la presa, però encara ens queden algunes etapes.
-
Tenim la carxofa despullada
mostrant-nos impúdicament la seva pell més tendra, però l’escapcem sense
miraments. Les puntes a través de les quals rebia la llum del sol se’n van a
les escombraries, sempre. No hi ha cap manera de preparar les carxofes en què
es mengin les puntes de les fulles. Si les fem al forn o a la brasa, haurem
guardat les fulles senceres fins al final, però amb les dents arrencarem la
polpa i la resta, al rebuig.
-
Ja tenim la carxofa neta i sense
les puntes. Ara la tallem pel mig i veiem una corona de pèls blancs suaus i
abundants. Aquí ja ens ha lliurat la seva ànima, l’última protecció està a la
vista, no li queden muralles per assaltar. Si som molt primmirats les traiem
perquè poden causar pessigolles al coll en menjar-les, però si la carxofa és
tendra podem deixar-hi els pèls i no passa res. Haig de dir que jo, normalment,
els hi deixo.
-
Finalment la preparem de la manera
que ens vingui de gust, arrebossada, fregida, guisada, fins i tot bullida la
trobo bona.
Per acabar tornem a
la sopa de carxofa. Francament, no cal que us hi esforceu. No sé què passaria
si passés les fulles bullides per la thermomix a velocitat 10 durant 2 minuts,
amb una mica de philadelphia i la ceba d’acompanyament. Però no ho faré, perquè
la fibra d’aquest fruit crec que és resistent a qualsevol tractament. Em
limito a colar el suc, posar-ho en una gerra i fer-lo servir de líquid per
alimentar les meves cèl·lules entre menjars. En lloc de fontvella, suc de
carxofa. És amarg i poc aromàtic, no val la pena. Ara, si algú que sàpiga
cuinar vol fer un intent afegint-hi algun ingredient més, potser li hauré
descobert una delicadesa gastronòmica. Amb la carxofa no se sap mai!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari