Avui, per exigències del guió, entraré una mica en el terreny de la filosofia, que és un terreny que vaig abandonar a tercer de carrera perquè ja no era obligatòria i m’agradava més la literatura. De quin guió són les exigències? Doncs del guió de la meva vida, que des del 14 de març del 2020 no para de donar-me ordres o de prohibir-me coses. Sempre he pensat que quan era petita no vaig viure la vida sinó que la vida em va viure a mi. Fins que no vaig començar a prendre decisions pel meu compte (que generalment eren per portar la contrària als pares o als profes) no vaig tenir la sensació que vivia la vida amb llibertat. L’acte de rebel·lia conscient més antic que recordo va ser a la revàlida de 4t en què vaig decidir fer els exàmens amb la lletra que em donava la gana i no amb la cal·ligrafia amb què ens obligaven a l’escola. Vaig inclinar el paper en sentit contrari i també la lletra, cap a l’esquerra, que quedés clara l’afirmació de la meva voluntat de contradir.
Amb els anys, per sort, vaig redreçar una mica la lletra i vaig orientar els actes rebels en altres direccions. I ara, a l’edat provecta en què em trobo, em tornen a donar ordres que em vull saltar, però que no em salto, i tinc el desig d’enviar-ho tot a rodar però no ho faig, de manera que un altre cop la vida m’està vivint en lloc de viure-la jo. He de dir, però, que no em puc queixar perquè tota l’energia que no gasto sortint fora de casa i veient amics i familiars, la gasto a casa pensant i rumiant. I entre les activitats online, les sèries i les pelis, els llibres i els articles i també per què no dir-ho, alguna cosa que somio, m’he trobat reflexionant sobre temes que són més propis de la filosofia que de la literatura.
Estan una mica barrejats, no sé si els sabré lligar per oferir un discurs intel·ligible, però vist que se m’han colat fins i tot en els somnis, he pensat que potser en podria treure partit. Són temes com la identitat, la realitat, la ficció, l’engany, la percepció, la consciència de la mort... Quasi res! Tots aquests temes s’han ajuntat en pocs dies en lectures i pel·lícules més aviat antigues, notícies de primer ordre arran d’eleccions i altres fets polítics d’arreu del món, teories conspiranoiques incloses...
M’he trobat també amb dues pel·lícules que tracten de la identitat però des d’un punt de vista individual. La primera, Persona (Ingmar Bergamn, 1966) ens mostra dues dones, pacient i infermera, a qui l’estada en una casa aïllada al costat del mar anirà transformant fins al punt que la personalitat d’una entrarà en la de l’altra i no sabrem distingir-les, com de fet li passa al marit de la pacient, que en la seva visita pren a l’infermera per la seva muller. Ja sabem que la paraula persona significa màscara, i amb aquesta màscara ens mostrem als que ens envolten. Qui és el jo i qui és la màscara? Podem considerar que existeix un jo si no tenim davant un tu? Podem intentar tenir diferents màscares segons davant de qui actuem? De fet, a la pel·lícula la pacient no obre la boca en tota l’estona, només la infermera va parlant, i a mesura que passen els dies es transforma la seva personalitat com si les seves confessions a la pacient fossin una mena de sessió de psicoteràpia. Fins al final no sabrem quina és la causa que produeix l’angoixa que ha fet emmudir la pacient, un fet de la seva vida que arrossega a contracor des de fa anys.
Un altre aspecte en la recerca de la pròpia identitat ens la donen els anomenats mindfuck films. Són pel·lícules (sovint provinents de novel·les) on els personatges tenen alguna alteració mental que els impedeix veure la realitat i veure’s ells mateixos tal com són. Exemples: Shutter island, (M. Scorsese, 2010), Memento (C. Nolan, 2000), Origen (C. Nolan, 2010), Los otros (A. Amenábar, 2001), El sexto sentido (M. Night Shyamalan, 1999), Múltiple (M. Night Shyamalan, 2016) Mulholand Drive (D. Lynch 2001), El maquinista (Brad Anderson, 2004), i tantes altres... En alguns casos el desconcert del protagonista davant del dubte de la pròpia identitat és tal que l’espectador desitja que s’acabi la pel·lícula d’una vegada i pugui tornar al confort del reconeixement de la seva pròpia. Moltes vegades l’espectador es desconcerta perquè tampoc no sap si està en la realitat o en el somni.
Ara m’adono que el tema de la identitat ha donat per moltes pàgines i no voldria avorrir-vos. Fa poc he llegit una entrevista a Milena Busquets arran de la publicació del seu nou llibre Gema / Gemma (Anagrama / Amsterdam) on deia que avorrir a la gent amb els teus escrits és imperdonable. A mi ella em va avorrir bastant amb la seva primera novel·la También esto pasará, però no li tindré en compte. En canvi li faré cas i m’aturaré aquí per no avorrir-vos jo a vosaltres, amb el compromís de continuar ara mateix, en un altre post, les meves reflexions sobre la realitat, la ficció, l’engany i tot això que ara està tan de moda. Ens veiem demà!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari