De petita només coneixia el mar de la Costa Brava; amb els anys vaig ampliar a altres punts del Mediterrani, fins a Grècia i Turquia, i fins i tot m’he banyat a l’Atlàntic i al Carib. Al Pacífic només hi he posat els peus... era al gener i l’aigua era gelada. Però no coneixia el mar de Barcelona, més enllà de les passejades amb les “Golondrines”, perquè la platja de la Barceloneta em feia fàstic i només hi veia frikis vells que es banyaven a l’hivern. Tot el que sabia de la Barceloneta era el que vaig aprendre als xiringuitos: sardines a la planxa i paella. No va ser fins a la remodelació de tota la façana marítima impulsada per l’Ajuntament de Pasqual Maragall que la ciutat es va obrir al mar i vam poder gaudir d’unes platges netes i d’un mar bastant acceptable.
M’agrada plantar-me davant del mar, ja sigui a la Mar Bella, al Cap Begur o a Binimel·là, i veure com les onades tornen a començar, com en el poema de Paul Valéry. És igual que estigui en calma o que peti contra les roques o les esculleres, el mar no és mai igual, no es repeteix, torna a començar constantment, i els pensaments que es deriven de l’observació de l’aigua poden volar infinitament lluny. No cal esperar a l’estiu per gaudir del mar, la seva proximitat et reconforta a totes les èpoques de l’any, i no diguem si tens ocasió de navegar i trobar-te rodejada per totes bandes d’un element que no controles i que no et dona seguretat però que et convida a la reflexió i a la fantasia.
El mar ja era un element recurrent en les obres més antigues de la literatura occidental. El retorn d’Ulisses cap a Ítaca després de la destrucció de Troia ens ofereix aspectes del mar de tota mena, des de la calma absoluta fins al naufragi enmig del temporal. Homer parla d’un oinopa ponton (mar de color de vi), que és una expressió que em va quedar gravada quan traduïa la Ilíada (on també surt el mar, naturalment). A El vell i el mar assistim a una lluita ferotge entre l’home i el peix al mig del mar. Grans pel·lícules de la història del cinema han tingut com a escenari únic el mar (Moby Dick, John Houston 1956, Master and Commander, Peter Weir, 2003), per no parlar de les múltiples vegades en què el mar ha servit de tomba acollidora als que la vida havia deixat d’interessar (Martin Eden, de Jack London, Edna Pontellier a El despertar, de Kate Chopin), o el rei Egeu, que es va llançar al mar en veure les veles negres que el seu fill Teseu enarborava per error com a senyal de fracàs, i que va donar nom al mar que banya les costes orientals de Grècia.
El muntatge dura uns 48 minuts, l’àudio està en anglès i es pot descarregar la traducció del contingut amb el codi QR que hi ha a l’entrada de la instal·lació. Es podrà visitar fins al 6 de juny.
Malgrat els aspectes tràgics que pugui mostrar el mar, la instal·lació és d’una gran bellesa i ens confirma que l’art pot servir també per fer prendre consciència d’una realitat que volem oblidar.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari