Decidir morir és l’única opció que no té marxa enrere, un cop l’has dut a la pràctica ja no hi pots fer res. Per això has de tenir molt clar per què la vols dur a terme, i en el cas de sofriments sense remei tothom ho veu clar: la dignitat de la persona està per sobre de les opinions dels que creuen en la vida a qualsevol preu. Per això era tan convenient aprovar una llei que no sancionés l’ajuda a morir dignament.
Abans, però, d’arribar a la situació de necessitar ajuda per morir, moltes persones s’han trobat amb l’impacte d’un diagnòstic duríssim i sense esperança. Encara es podien valdre per elles mateixes però de cap manera volien arribar a la decadència física i/o mental a què els abocava la malaltia. I van optar pel suïcidi.
El suïcidi ha estat sempre un tema molt literari que ha donat profunditat a la narració més superficial. Si el protagonista s’acaba suïcidant tota la seva vida anterior adopta un caire transcendent que fins aleshores no tenia. Suïcidis literaris famosos, com el d’Emma Bovary, Anna Karènina o el jove Werther, estan justificats pels seus desenganys amorosos i la pèrdua absoluta del desig de viure, però n’hi ha molts altres que tenen com a justificació l’absurditat del món en què vivim. Si Meurseault no fa el més mínim esforç per defensar-se de l’acusació d’haver disparat contra un àrab, sabent que li va una condemna a mort, és perquè en realitat fer mutis d’un món que no li ofereix res és el seu camí natural.
Sé que hi ha suïcidis que tenen lloc en el marc d’una profunda depressió i que ni metges ni familiars hi poden fer res. Desgraciadament n’he conegut més d’un cas i sempre he pensat que deu ser terrible haver estat al costat d’una persona i no haver pogut evitar que es tirés daltabaix, o a la via del tren, o del pont de Vallcarca. Però hi ha un altre tipus de suïcidi que és el que avui m’ha fet pensar en el tema, i és el de la persona que, avaluades totes les circumstàncies com si es tractés d’un negoci que has d’engegar, decideix acabar amb la seva vida o, fins i tot, també amb la de la seva parella.
Aquestes idees lúgubres no m’han vingut per casualitat. Han coincidit en el temps dos fets paral·lels que si bé van tenir lloc fa bastants anys, han arribat al meu coneixement gairebé el mateix dia. Per una banda, ordenant l’arxiu personal d’un amic del qual ja vaig parlar fa pocs dies, em trobo uns articles de fa 13 anys on donaven la informació del suïcidi d’André Gorz i la seva dona Dorine. El fet ja era de per sí estremidor però el que em va posar la pell de gallina va ser saber que un any abans de matar-se Gorz va escriure un llibre, Lettre à D. Histoire d’un amour, on expressava el seu amor infinit per la seva dona, després de seixanta anys de convivència i anunciava que no podria viure sense ella. Dorine feia anys que estava malalta, víctima d’una afecció (aracnoïditis) causada per un medicament administrat set o vuit anys abans en una operació d’hèrnia discal, afecció que a més de no tenir cura li causava uns dolors insuportables. André Gorz, escriptor, periodista i filòsof, va ser fundador de Le Nouvel Observateur, juntament amb Jean Daniel i d’altres, va col·laborar amb Sartre a Les Temps Modernes, era un intel·lectual de prestigi quan va decidir abandonar-ho tot, marxar de París i instal·lar-se al camp per cuidar la seva dona a qui acabaven de diagnosticar la malaltia. Més de vint anys va estar cuidant-la abans de decidir suïcidar-se junts, quan la vida d’ella era un martiri i la perspectiva de la vida sense ella, el major dels turments.
En aquesta carta a la seva dona, quan ja falta poc perquè prenguin la decisió terrible de morir junts, Gorz ens dona la mesura del seu amor explicant la simbiosi que va suposar la seva relació. Era la compenetració total, la col·laboració més profunda, eren realment una sola ànima en dos cossos. Ell es va dedicar bàsicament a escriure, i com tot escriptor, va passar per una època on es qüestionava les seves capacitats; ella l’animava a continuar, i li deia: “No ets escriptor? Doncs escriu!” Va ser la seva col·laboradora infatigable, com a documentalista i posteriorment com a crítica de la seva obra. “Hem adquirit la reputació de ser inseparables, ‘obsessivament atents l’un a l’altre’ dirà Jean Daniel.” És admirable el valor que Gorz dona a les opinions de la seva dona. “Per què has de tenir sempre raó? Crec que jo tenia del teu punt de vista una necessitat molt més gran que tu del meu.”
El repàs que fa de la seva vida en comú s’atura un moment per reproduir un fragment d’un dels llibres que havia escrit al començament de la seva trajectòria com a escriptor, Le Viellissement (L’envelliment, 1964). “Cal acceptar ser finit: ser aquí i enlloc més, fer això i no una altra cosa, ara i no mai o sempre; només aquí, només això, només ara – tenir només aquesta vida.” Només tenim una vida, i Gorz va voler viure-la intensament al costat de Dorine, i perdre-la quan la malaltia es va fer absolutament insuportable i ell no era capaç d’imaginar-se la vida sense ella. “No vull assistir a la teva cremació; no vull rebre una urna amb les teves cendres... A tots dos ens agradaria no haver de sobreviure a la mort de l’altre. Ens hem dit sovint que si per casualitat tinguéssim una segona vida, voldríem passar-la junts”.
André i Dorine es van suïcidar el 24 de setembre de 2007. Els van trobar junts al llit, i a la porta un cartell que deia: Aviseu la Gendarmeria. Tenien 84 i 83 anys respectivament.
Robin Williams va viure un calvari durant el rodatge de la seva última pel·lícula, Noche en el museo 3, perquè no recordava els diàlegs, no sabia què havia de fer, i n’era plenament conscient, aquesta és la diferència amb l’Alzheimer. Però tot i així, ni els seus companys de rodatge ni l’equip tècnic van utilitzar les seves debilitats per fer-ne escarni, el van ajudar a acabar la filmació, i apareixen al documental mostrant un respecte i una estimació cap a l’actor que emociona. La vitalitat de Robin Williams, el seu bon humor, la seva vis còmica, el legat de les seves pel·lícules són un argument a favor de considerar que si va prendre la decisió de llevar-se la vida ho va fer en plena possessió de les seves facultats i amb plena consciència del que l’esperava si no ho feia.
Espero que aquests exemples no es vegin com una defensa del suïcidi sinó com una defensa del dret a decidir sobre la nostra pròpia vida, que de la mateixa manera que ens la podem llevar, també podem decidir que la volem viure a qualsevol preu. És una opció personal, ningú no té dret a jutjar-la, però sí que tothom està obligat a fer costat a aquell que per motius profunds vulgui prendre una decisió o la contrària.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari