No sé si el que escriuré avui va més enllà del que un pot exposar en un blog, potser seria més propi de la consulta d’un terapeuta, però no només he decidit explicar-ho sinó que m’agradaria pensar que una bona part dels que em llegeixen ho entenen i empatitzen amb mi. Té relació, com no podria ser d’altra manera, amb la pandèmia, el confinament, el toc de queda i el desconeixement total del que ens espera i de fins quan durarà el que tenim. Vull parlar d'un sentiment que va néixer gairebé al mateix temps que es decretava el primer confinament, quan vam saber que teníem per endavant quinze dies de no sortir de casa ni veure ningú. No era només una necessitat d’omplir el temps que teníem a la vista sinó també de reflexionar sobre el que estava passant, les causes de la pandèmia, la manera com ho afrontaven els governs i la nostra capacitat de resistir. Tot plegat era un bon bagatge per no avorrir-se. A mi, com ja sabeu, se’m va acudir la idea del blog, que m’ha donat vida tots aquests mesos i que, em consta, ha proporcionat alegries o emocions a més d’una persona. Però per omplir el blog havia de trobar temes que em preocupessin i que al mateix temps tinguessin una certa actualitat, fins i tot rabiosa actualitat. I va ser en aquest punt on vaig començar a desenvolupar la síndrome del llibre no llegit. Per totes bandes arribaven informacions, articles, notícies de llibres antics que parlaven de les pestes i les epidèmies, i jo no tenia temps de llegir-los tots. Sé que la gent no em considera una persona ignorant, però jo, quan comparo el que sé amb tot el que voldria saber, em sento com un cunyadíssim, que opina sense cap rigor.
Aquesta sensació de no donar l’abast l’he anat cultivant durant tots aquests mesos, i no serà que no hagi llegit llibres i articles... Però tinc la sensació que ho he fet de manera molt eclèctica, buscant aquí o allà allò que em podia il·lustrar en un moment determinat per escriure sobre una cosa o una altra. Si faig un repàs dels llibres que solia llegir abans del confinament i els que he llegit després veig que he abandonat la meva línia més o menys coherent de llegir novel·les (negres, dramàtiques, algun clàssic del s. XIX, novetats de primera qualitat, etc...) per anar d’una banda a l’altra, i sempre amb la sensació d’anar amb la llengua a fora.
El mateix m’ha passat amb el cinema i la televisió. Mesos i mesos de no trepitjar una sala però amb una gran quantitat de productes a l’abast a través de totes les plataformes del món mundial perquè, això sí, dins de la família ens repartim les quotes de quasi totes. Un amic et recomana una sèrie, un altre un documental, llegeixes crítiques que et diuen que tal o qual altra és de visió obligada, i tu vols estar al dia de tot, poder opinar de tot, saber de tot. I això, evidentment, no és possible. A més a més, per si el cine no em tenia encara prou ocupada, se m’acudeix matricular-me en un curs per a sèniors on em fan llegir un munt de llibres i documents teòrics acompanyats també de pel·lícules senceres o curtmetratges. M’ho passo bé, però com més llibres descobreixo més en vull llegir. I això, tothom ho sap, no porta a cap final feliç.
Abans que comencés aquesta tardor tan calenta pensava que la pandèmia, malgrat els advertiments dels experts, aniria a menys i que de mica en mica recuperaríem la normalitat. Però les restriccions són molt grans, molt dures, i a més, a mi m’ha agafat por, cosa que abans no tenia. Por de veure els nets perquè he sabut del cas d’un amic que es va contagiar a través d’un net i no ho va superar. Ja sé que aquesta por és absurda perquè també em puc contagiar a través d’un adult, però no deixa de ser la causa que hagi decidit sumir-me en un enclaustrament encara més estricte i, per tant, més necessitat de lectures i pel·lícules per satisfer aquesta avidesa de coneixement que comença a ser malaltissa.
Biblioteca d'Alexandria |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari