Passa al contingut principal

UN C.I.S. OBERT 24 HORES

 

Avui he tingut una idea que crec que pot ser interessant. És la creació d’un C.I.S. obert 24 hores sense interrupció, que no tanqui ni festius ni vacances ni Nadals, sempre obert, de dia i de nit, per a les urgències. No es tracta d’un Centre d’Investigacions Sociològiques; això, ara mateix, m’importa un rave. Es tracta d’un Centre d’Interpretació dels Somnis. Els Centres d’Interpretació són uns organismes que podem trobar als Parcs Naturals, als Jaciments Arqueològics, als Museus Etnològics, i a molts altres llocs. Serveixen bàsicament perquè puguem entendre el que veiem allà.

Proposo la creació d’aquest C.I.S perquè avui m’he despertat amb el cap ple d’un somni recurrent, des de fa al menys 40 anys, que feia temps que no apareixia. No l’explicaré perquè pertany a l’àmbit privat, però per tranquil·litzar-vos diré que no era escabrós, però sí angoixant. Tenia relació amb el telèfon, i era un telèfon mòbil. Ja vaig dir una vegada que com que el somni era molt antic els primers anys el telèfon era fix, amb dial per marcar, i ara ja és mòbil, com correspon als temps. De la qual cosa dedueixo que el subconscient també es va posant al dia amb les noves tecnologies.

El farciment del somni ha anat variant amb els anys, les circumstàncies i els personatges no són els mateixos, però el nucli del somni, sí. I aquí és on vull anar a parar quan suggereixo la creació d’aquest centre d’interpretació. Es tractaria d’una mena de gabinet psicològic, a l’estil de les urgències traumatològiques o odontològiques, aquelles que necessites quan tens mal, on podries anar ràpidament a consultar per què aquest desassossec i per què una altra vegada aquest somni quan tu creus que tens l’ànima en pau, que estàs suportant bé, des de fa mesos, els efectes de la pandèmia, i que, en principi, no tens res de què queixar-te; que la comunicació amb familiars i amics és fluïda i sense problemes. Però no deu ser així des del moment que et despertes amb aquesta intranquil·litat, amb aquesta sensació que això no s’acaba mai, que encara n’hi ha per temps, i que pot anar pitjor.

La utilitat del servei d’interpretació dels somnis (perquè dono per descomptat que amb la interpretació hi va també el diagnòstic i el tractament) me l’ha corroborat un twit que he llegit aquest matí, quan ja m’estava plantejant si escrivia això o no. Es tracta de la filla d’uns amics que diu: “Avui he somiat que sortia al carrer i ningú portava mascareta, que fins i tot havíem tornat a la rutina!” Per interpretar el significat d’aquest somni potser no cal un C.I.S. , però demostra que la situació no ens deixa indiferents i que qui més, qui menys, sent inquietud, intranquil·litat, desconcert, incertesa, i un llarg etcètera.

M’imagino aquests centres d’interpretació dels somnis com les botiguetes que van proliferar durant la crisi que es va iniciar el 2008 en què oferien cigarrets electrònics per facilitar l’abandó de l’hàbit de fumar. N’hi havia a cada cantonada, i vaig suposar que era perquè si un tenia la necessitat de fumar i no volia fer-ho, tingués a l’abast un lloc on substituir el tabac pels vapors electrònics. Tan ràpidament com van proliferar es van extingir, deixant a la ruïna els que havien invertit les indemnitzacions per acomiadament en un negoci que algú els va vendre com a lucratiu. Els C.I.S. que jo proposo durarien més, perquè no sembla que la cosa vagi a millor, i el tema de les vacunes va per llarg. N’hi hauria prou amb una petita habitació on acollir el somiador, amb una butaca còmoda que no caldria ni que fos tipus sofà, només una poltrona, un minibar amb sucs de fruites, una música prèviament seleccionada segons l’edat del consultant (si hi vaig jo i em posen A.C.D.C. els mato! O el Julio Iglesias, encara pitjor...), i amb un purificador constant de l’ambient per permetre al consultat i al consultant treure’s la mascareta. Sempre amb cita prèvia i procurant que no es formessin cues a l’entrada. Així és com m’imagino jo els centres d’interpretació dels somnis.

Arribant aquí torno a llegir el que he escrit i dubto si és una bona idea publicar-ho. Tinc el dubte de si el que necessito és un C.I.S. o un C.A.X., un Centre d’Atenció als Xiflats. (L’IEC no admet xiflat, només sonat, però m’és igual). Em dono uns dies per reflexionar-hi, no ho publicaré ara mateix; en part, pel que acabo de dir, per donar-me un temps de reflexió, i en part perquè ja vaig posar una altra cosa ahir o abans d’ahir i potser m’estic fent pesada. Si ho acabeu llegint és que he decidit penjar-ho, evidentment, malgrat el risc que alguna ànima caritativa em vingui a buscar per acompanyar-me al C.A.P., ara sí, Centre d’Atenció Primària, on també tenen servei de psiquiatria. Però no, és broma, segur que això no passarà, perquè no soc jo sola la que em sento desconcertada per la manera com evolucionen les coses, per la incomprensió de la causa de l’augment desaforat de contagis, pel fracàs en la manera d’atacar el problema, per l’amenaça d’un nou confinament... Som molts els que estem així, i encara que el mal de molts no sigui un consol, sí que et dona la mesura de la teva pròpia normalitat. I així haurem de continuar pels segles dels segles...

*    *    *

Després de deixar aquest article a la nevera em poso a fullejar l’Ara i hi trobo aquest editorial: “La nova (a)normalitat que hem d’aprendre a gestionar”. Diu: <<...els experts ens ho deixen clar. No hem de generar massa expectatives... ens hem d’adaptar a la situació perquè no hi ha alternativa... acceptar que “farem menys del que voldríem però el que fem seguirà tenint valor>>. No ho podrien haver dit millor. 





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...