Vivim temps convulsos i no únicament per la pandèmia que estem sofrint. Són moltes les coses que s’han alterat al nostre entorn, i això en el millor dels casos, si no hem estat malalts ni nosaltres ni els nostres familiars o amics més propers. Però a Catalunya ja fa uns quants anys que patim convulsions, i encara que tenen alts i baixos, no acaben de remetre. Per acabar-ho d’arreglar, la papallona que bat les ales a Catalunya engendra un tsunami a Madrid, que s’escampa a tot el país en forma de veus airades que posen el crit al cel per un tema que consideren d’alta traïció: que s’intenti trobar una solució a l’encaix de Catalunya amb Espanya.
Vaig visitar la Maternitat d’Elna fa molts anys, abans de la rehabilitació del castell d’en Bardou que va ser la seva seu i que ara acull un museu i un centre d’interpretació de la tasca que Elisabeth Eidenbenz hi va dur a terme. En aquell moment, quan encara moltes sales estaven tancades i mig en ruïnes, ja em vaig quedar impressionada per tot el que vaig aprendre del projecte d’aquella jove suïssa que s’havia traslladat a Espanya a l’any 37 per col·laborar amb la República i contra el feixisme. No era una persona polititzada, era una noia solidària que volia aportar els seus coneixements com a mestra a la població que ho necessités. Diverses circumstàncies la van portar l’any 39 al sud-est de França on va tenir coneixement de les dures condicions de vida dels refugiats espanyols que havien emprès la Retirada fugint del feixisme. El govern francès havia obert les fronteres, però del que va oferir als espanyols que arribaven no se’n pot dir una acollida: amuntegats a les platges d’Argelers, com també d’altres llocs, sense sostre ni protecció, envoltats de filats que els impedien sortir-ne, vigilats per senegalesos a cavall que els tractaven com a animals, els refugiats passaven fred i gana, i morien sense remei per causes diverses, entre elles la gana i les malalties.
El desastre dels camps d’Argelers, de Sant Cebrià, de Barcarès... era tan gran que l’Ajuda Suïssa, una organització civil humanitària, va organitzar un sistema d’atenció als refugiats i hi va enviar Elisabeth Eidenbenz per dirigir-lo. Eidenbenz va aconseguir que li cedissin el castell d’en Bardou i allà va instal·lar la Maternitat per atendre les dones embarassades abans, durant i uns mesos després del part.
La Maternitat es va finançar durant uns mesos amb aportacions voluntàries de padrins suïssos, que apadrinaven una criatura i se’n feien càrrec mentre ella i la mare ho necessitaven. Més endavant, associada a la Creu Roja un cop començada la Segona Guerra Mundial, la Maternitat va acollir, clandestinament, també dones jueves que fugien de l’ocupació nazi. Finalment, després de suportar durant mesos l’assetjament de la Gestapo, la Maternitat va haver de tancar al 1944.
La visita a la Maternitat d’Elna va causar una impressió tan gran entre els alumnes que dues noies van decidir més tard fer el treball de recerca del batxillerat sobre aquest tema i sobre els camps d’internament del Rosselló.
La Maternitat d’Elna, que es troba a prop de Perpinyà, ha estat més d’una vegada objecte de visita en els viatges que feien els alumnes al sud de França. La primera visita la vaig fer quan el castell estava en plena remodelació. L’última ja era amb el castell completament rehabilitat i l’exposició de la informació estava presentada amb la cura i la qualitat d’un projecte més ben finançat.
Si voleu saber-ne més sobre la Maternitat d’Elna podeu llegir el llibre d’Assumpta Montellà, La Maternitat d’Elna, Ara Llibres, 2009.
També podeu trobar a Internet, sigui a YouTube o a TV3 a la carta, tres documents interessants. El primer, un film de docuficció, Camp d’Argelers, amb fragments d’arxiu sobre els camps d’internament, produït per TV3 i dirigit per Felip Solé. És molt recomanable per entendre la situació en què es trobaven els refugiats i la importància de la tasca realitzada per la Maternitat.
https://www.youtube.com/watch?v=KoS25xZ3oFU
Un altre film interessant és el documental El llegat de la Maternitat d’Elna, produït per televisió de Catalunya en col·laboració amb el Programa pel Memorial Democràtic de la Generalitat, juntament amb altres institucions catalanes i estatals.
https://www.youtube.com/watch?v=LEX8mIJ1hu0
I finalment la pel·lícula de ficció dirigida per Sílvia Quer, que podeu trobar a la pàgina web de TV3. La llum d’Elna narra les peripècies dels últims anys de la Maternitat i la seva clausura per part del govern de Vichy, instigada per la Gestapo.
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/la-llum-delna/la-llum-delna/video/5657765/
La Maternitat d’Elna va ser un exemple de solidaritat amb els refugiats republicans i en especial amb les dones que, estant embarassades, no veien més futur que la mort per als seus nadons. La restauració del Castell d’en Bardou per part de les autoritats franceses i la instal·lació de l’espai d’exposicions és una mostra de la voluntat de col·laboració per tal que uns fets transcendentals no caiguin en l’oblit. Així hauria de ser la col·laboració entre les forces polítiques espanyoles que recentment han aprovat portar a les Corts la nova Llei de Memòria Democràtica. Recentment un documental dirigit per Almudena Carracedo i Robert Bahar, El silencio de otros, ha estat notícia per haver guanyat dos Emmy. Portava més de 40 premis en diferents certàmens. Potser ens haurem de començar a convèncer que la recuperació de la memòria democràtica no és un caprici d’alguns que volen ressuscitar el clima de la guerra civil, sinó una necessitat per a tots aquells que encara no han pogut tancar les seves ferides, siguin d’un costat o de l’altre.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari