Passa al contingut principal

POLÈMICA


Ahir vaig penjar un article sobre la crispació política i la salut mental i un amic psicoanalista va fer un comentari que més tard vaig esborrar. El motiu era que sense voler-ho va quedar signat com si el comentari fos d’una institució i no d’un particular. Posteriorment, parlant per telèfon, em va donar la seva opinió, més desenvolupada que en el comentari, i vaig pensar que potser no havia quedat prou clara la meva posició sobre el tema que vaig tractar. Per tant, voldria puntualitzar algunes coses, amb l’esperança de no passar per una persona que atribueix als polítics la causa de tots els mals.
El  comentari que vaig esborrar deia: ...en esta ocasión no me parece buena idea convertir los problemas políticos en problemas de salut mental.
En relació a això voldria puntualitzar:
1.- Jo no crec que els problemes polítics causin malalties mentals. Estaríem tots sonats si fos així. Si vaig donar a entendre això és que no em vaig explicar bé.
2.- Crec que l’estrès posttraumàtic existeix en cas també de trauma col·lectiu, com una guerra, una catàstrofe natural, un accident d’avió o de tren, i que cada víctima el viu en funció de la manera com fins a aquell moment hagués gestionat les seves emocions. Si ja era una persona donada a la depressió o a l’angoixa ho viurà pitjor que si era una persona equilibrada, i probablement li'n quedaran seqüel·les.
3.- La pandèmia que estem vivint genera dos tipus d’estrès: el causat per la malaltia mateixa (haver-se contagiat, por de contagiar-se, de contagiar els familiars i amics) i el causat per les mesures de seguretat imposades (aïllament, pèrdua de la feina, compaginació de teletreball i cura i instrucció dels fills, convivència forçada 24/24, etc.). En el primer cas, afortunadament, els afectats no són gaires comparats amb la població en general. En el segon cas són tota la resta.
4.- Pel que he llegit als diaris, sentit a la ràdio i m’han comentat amics psicòlegs, les consultes als especialistes de salut mental han augmentat sensiblement, tal com va passar amb la crisi econòmica del 2008. Problemes de depressió, baixa autoestima, estrès, irritabilitat, trastorns del son, etc., s’han donat tant ara com en aquell moment. I si volem exemples de com una situació política o econòmica negativa global pot afectar una col·lectivitat només hem d’anar als Estats Units i comptar els suïcidis que es van produir després del crack de 29.
5.- No crec que es pugui deduir del que vaig escriure ahir que dono per bo que la crispació ha generat malalties mentals. Això seria una bestiesa. Jo només apuntava la necessitat d’indagar entre la gent que hagi demanat suport psicològic si creien que la crispació política, com també la mala gestió de la crisi, els podia haver agreujat el seu estat d’angoixa. I això segons la percepció de cadascú, segons el que cada pacient confessi al seu terapeuta. No de manera general i indiscriminada.
6.- He de reconèixer, però, que ahir em vaig descuidar de mencionar un agent causant indiscutible d’estrès, i que són alguns mitjans de comunicació que en lloc d’apaivagar els ànims contribueixen a la crispació, posant en dubte tant les dades donades per les autoritats com la mateixa gestió de la crisi. No cal donar exemples, tots els tenim al cap.
7.- Per acabar, torno a suggerir que seria interessant fer un estudi a nivell mundial de la influència que la manera com s’ha gestionat la crisi hagi pogut tenir sobre els trastorns mentals que s’hagin produït. El resultat podria ser zero, i me n’alegraria moltíssim. Senyal que la meva percepció és equivocada i que la gent és més equilibrada del que sembla.

Comentaris

  1. Como yo soy el amigo te vuelvo a contestar: en el apartado 2 dices: si ya era una persona dada a la depresión o la angustia. Exacto, ese dada a es el elemento causal y las conmociones político sociales los elementos desencadenantes. Los Psico nos dedicamos a los factores causales, los políticos a los desencadenantes.
    Romulo

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS PERFILS PSICOLÒGICS

  M’acabo d’assabentar que tinc un perfil psicològic. Jo em pensava que això només s’aplicava als assassins en sèrie, però estava equivocada. Jo també en tinc un i, en sèrie, només he matat mosques. Soc una gran lectora de novel·la policíaca, com ja he explicat moltes vegades, i no cal que continuï defensant el valor literari del gènere policíac. Novel·la social cent per cent, i amb això està tot dit.   És veritat que les primeres que vaig llegir estaven més basades en la intel·ligència del detectiu per trobar el culpable que en la descripció de la societat on es desenvolupava la trama. Parlo d’Hercule Poirot, Gideon Fell, Sam Spade o Philippe Marlowe, tot i que aquest   darrer ja tenia un perfil bastant particular. Però la idea del perfil psicològic no va arribar fins molt més tard, amb les novel·les de Michael Connelly i el seu detectiu Harry Bosch, que encarregaven a l’FBI   la descripció psicològica de l’assassí, basant-se en l’estudi de múltiples casos anterio...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...