Passa al contingut principal

ESTÀTUES DEFENESTRADES


Avui, 30 de juny, és sant Marçal. Fa cinc anys que no tinc a qui felicitar, però me’n recordo cada any. Abans era una excusa per anar a sopar a un restaurant a la fresca, aprofitant el bon temps, la calor i que l’endemà jo no treballava. L’1 de juliol comença una nova etapa, perquè tothom veu que tenim les vacances a sobre, o si més no, un ritme de treball més relaxat. Jornades intensives, caps de setmana llargs, alguna escapadeta furtiva a algun lloc aprofitant un viatge de feina, són les contrapartides per als que encara treballen. Una servidora, encara que ja no treballi, també es prendrà vacances a partir de l’1 de juliol, o sigui, de demà. La meva vida canviarà i ja no tindré el temps lliure per pensar en temes transcendents que pugui comentar en aquest blog. Us haureu d’acostumar a viure sense les meves brillants aportacions a la història del pensament; em sap greu, serà duríssim, però ho superareu. Només cal que us aneu deshabituant poquet a poquet, sense, però, perdre l’hàbit del tot, perquè una miqueta sí que escriuré. Bromes a part, procuraré tenir temps per penjar al menys un cop a la setmana alguna cosa que pensi que té interès. Si en trobo més d’una i tinc ocasió de comentar-la, ho faré. Però al menys un cop a la setmana em poso de deures trobar-ne una.
Dit això, us dono 15 segons per eixugar-vos les llàgrimes i continuo.
Deia l’últim dia que les restriccions imposades per l’estat d’alarma ja s’estaven esvaint i que excepte per les mesures decretades per a la “nova normalitat”, per a la resta ja podíem fer vida normal. I vida normal es refereix també a recuperar tots els problemes que teníem, nosaltres o el món en general, abans de la pandèmia. En aquell moment s’acabava de formar un govern que tenia sobre la taula resoldre els problemes d’Espanya i també de Catalunya. Cap al mes de març o d’abril el tema estrella era si havíem de prioritzar la llibertat o la seguretat. Més endavant va ser si la desescalada la fèiem seguint les directrius de Madrid o les de les autonomies. I finalment es parla de com hem de ser de responsables per no tornar a merèixer el càstig diví dels rebrots. Això a nivell domèstic, o sigui, celtibèric.
Però mentre aquí debatíem sobre el sexe dels àngels, als estats Units estaven donant la nota per dos motius: un, per la mala gestió de la pandèmia liderada pel seu president, i l’altre, per l’assassinat de George Floyd, el 25 de maig, a mans de la policia de Minneapolis. Pocs es deurien pensar, en llegir aquella notícia, el rebombori mundial que causaria. Jo, la primera. El dia 29 de maig en vaig parlar en aquest blog (Poti-Poti)  destacant la utilitat d’enregistrar amb el mòbil coses transcendents i de no enregistrar les desgràcies dels altres. L’endemà dels fets ja hi havia protestes a tot el territori nord-americà, que es van anar estenent arreu del món amb el lema de  black lives matter. Aquest rebot absolutament justificat va desembocar en actes de més o menys violència contra els símbols que algunes estàtues representaven d’enaltiment de valors completament caducats, com són totes les erigides a personatges representatius del bàndol sudista en la guerra de Secessió americana, dels tractants d’esclaus, dels d’ideologia racista, etc. A Europa no vam voler ser menys i també vam treure a primera línia les nostres misèries. Que si uns traficants d’esclaus per aquí, que si uns colonitzadors salvatges per allà, fins que vam arribar a l’estàtua de Colom a Barcelona. M’estalvio aquí de rebatre els arguments a favor d’enderrocar un dels símbols per excel·lència de Barcelona, ja n’han sortit prou als diaris. El principal seria que s’ha de tenir en compte el context en què van ser erigits  els monuments, és a dir, contextualitzar-los, que és un hàbit intel·lectual molt poc freqüent. Aquí funcionem bàsicament a cops de vísceres. Però dit això, sí que m’agradaria fer propostes per evitar als nostres nets la feina de barallar-se en el futur per les estàtues que erigim avui.
Abans de passar a la meva brillant proposta voldria fer referència a l’enderroc d’una estàtua colossal d’un personatge encara més mític que el General Lee o que Cristòfor Colom. Es tracta de l’estàtua (les estàtues) de Lenin. Després de la caiguda del mur de Berlín se’n van arribar a enderrocar tantes que se n’ha perdut el compte. Jo només em referiré a una, que probablement tots heu vist a través de la pel·lícula de Theo Angelopoulos, La mirada de Ulises. Es tracta de l’estàtua de Lenin feta a trossos que remunta el Danubi, des de la província d’Odessa fins a Alemanya (on sembla que ha estat adquirida per un col·leccionista), a bord d’una gran barcassa. És el símbol de l’esfondrament d’un projecte que havia de portar la classe obrera al paradís i que, en aquell moment, estava portant els europeus a la guerra. El desmembrament de l’antiga Iugoslàvia en diferents estats estava resolent-se de la manera més sagnant possible, causant dolor a totes les parts, i posant de manifest que les opcions polítiques i territorials imposades per la força no van mai gaire lluny (amb excepcions, desgraciadament). El cap de Lenin dipositat sobre la barcassa per una grua, els trossos del cos arrenglerats a bord, la lentitud amb què navega la barca, la boirina que l’acompanya són una metàfora visual més clara que qualsevol reflexió política. Senyors, aquí teniu els vostres somnis i els trossos que en queden.
Després de donar voltes al tema de la vigència de les estàtues erigides en altres temps, he arribat a la conclusió que de la mateixa manera que s’engeguen campanyes globals com el me too, o el black lives matter, també se’n podria engegar una amb l’eslògan no more statues of politicians..... No erigim més estàtues a polítics que avui són gloriosos i demà seran defenestrats. No abonem el culte a la personalitat, que dona molt mals resultats, aquí i a tot arreu. Si un polític que jo sé s’hagués mort abans de descobrir-se que la deixa del seu pare no havia estat declarada a Hisenda, quantes estàtues hauríem hagut d’enderrocar? I aquest exemple val per a tot el món.
Però aleshores, direu, com decorem places i carrers de les nostres ciutats? Sense l’Obelisc de la Victòria, sense l’estàtua eqüestre de Franco, sense la de tants i tants polítics i militars que han dirigit gestes glorioses aquí i allà, quins símbols haurem de posar al mig dels parcs i places dels nostres municipis? Doncs jo ho tinc claríssim: erigim monuments a escriptors, pintors, músics i altres creadors de cultura i expliquem a les escoles per què hi són i com poden gaudir de les seves obres.
Per descomptat que això no és una novetat. Ara mateix se me n’acudeixen unes quantes de famoses. Comencem per la magnífica estàtua de Balzac, executada per Rodin, decorant el Boulevard de Montparnasse, a París. La de James Joyce a Talbot street, a Dublín. La de Kafka, davant la Sinagoga espanyola al barri jueu de Praga, obra de Jaroslav Rona.
La de Pessoa a Lisboa, invitant-nos a compartir la taula amb ell. I a casa nostra, la de Pau Casals als jardinets del carrer del mateix nom, a Barcelona. O la d’Anselm Clavé, que va popularitzar la música coral entre la classe obrera, i que es troba al Passeig de sant Joan. Tots aquests personatges, i molts d’altres, es mereixen el reconeixement de la ciutadania, i les autoritats competents van fer bé al seu moment d’encarregar unes escultures que els homenatgessin.
També tinc, però, una altra proposta, tot i que en el mateix sentit. És a dir, busquem temes immortals acceptats per la totalitat de la gent i fem-los petits homenatges aquí i allà. Per exemple, a l’amor (quina cursilada!). O a la llibertat (això ja està més bé!). O a la solidaritat (algú no hi està d’acord?). A la manera de les Odas elementales de Neruda, odes a coses petites (o no tan petites) però necessàries. Busco a l’atzar i em surt la pàgina 155: ODA A LA PAREJA. Reina, es hermoso ver / marcando mi camino / tu pisada pequeña / o ver tus ojos / enredándose / en todo lo que miro, / ver despertar tu rostro / cada día...
N’hi ha d’altres, com l’ODA AL AMOR: Amor, hagamos cuentas. / A mi edad / no es posible / engañar o engañarnos. O a LA ESPERANZA: ...luchando / y esperando, / junto al mar, esperando... A LA LLUVIA: Volvió la lluvia... / ha vuelto de mi infancia... A LA POBREZA:  Cuando nací, / pobreza, / me seguiste... o A LA VIDA: Vida, los pobres / poetas / te creyeron amarga....  Doncs això mateix proposo als governants municipals quan hagin de decidir com decorar un espai públic. Ben cert que de temes en trobaran tants que no caldrà anar a buscar el polític de torn que de ben segur, al cap d’uns anys, ja no se’l consideraria tan exemplar.
En fi, que avui he estat inspirada i us acabo de deixar una idea genial de la qual no penso cobrar drets d’autor. Com que demà començo les vacances, desitgeu-me que les passi de la millor manera possible. És el mateix que us desitjo a tots vosaltres:
BON ESTIU!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...