Passa al contingut principal

DUES EMOCIONS FORTES: ÒPERA i CINEMA


Després d’haver parlat fa uns dies sobre les músiques que escoltava a l’Spotify mentre deambulava frenèticament  (ha, ha!) per la ciutat, vaig pensar que podria dedicar un article a un altre tipus de música, més seriosa. No en soc entesa i per res del món m’atreviria a fer un escrit sobre compositors, gèneres , cantants, èpoques o qualsevol altra cosa per l’estil. En canvi, no només m’atreveixo sinó que em produeix un gran plaer compartir amb els que em llegiu les meves emocions cinèfilo-operístiques. I és perquè són això, emocions que en un moment s’han ajuntat, cinema i òpera, perquè alguns directors han decidit fer entrar l’òpera en el guió de les seves pel·lícules. Els meus comentaris estan fets des de l’òptica de l’espectador en tant que aficionat, tant pel que fa a un art com a l’altre.
No parlaré ni d’òpera filmada, ni de pel·lícules cantades, ni d’adaptacions més o menys reeixides. Només m’interessen alguns fragments que tenen un paper important en la pel·lícula, i adverteixo que n’hi haurà tant de seriosos com de completament esbojarrats. Tampoc vull fer una llista exhaustiva, ni tampoc en recordo tants. El que em ve de gust és anar obrint finestres de la meva memòria i deixar veure el que hi ha... a dins!
Faré una primera menció a una pel·lícula que contradiu el que he anunciat abans, és a dir, que no serien òperes filmades. Es tracta de la primera vegada que en vaig veure una al cinema i que em vaig avorrir com ningú no es pot imaginar. Estic parlant de Els contes de Hoffmann, d’Offenbach. Pel·lícula del 1951 dirigida per Michael Powell. M’hi va dur el meu pare, gran entusiasta i coneixedor profund de tota mena de música i, especialment, de l’òpera. Jo hi vaig anar pensant que era una pel·lícula infantil amb marionetes, però ell ja sabia que no ho era. No sé com es va poder pensar que allò agradaria a una nena de 6 o 7 anys. Potser no tenia ganes d’anar-hi sol i com que la peli era apta... De totes maneres, si la cito ara aquí no és per dir que era avorridíssima, sinó per retractar-me de l’opinió que en aquell moment me’n vaig formar. Els contes de Hoffmann és una òpera que m’encanta i no fa gaire que en vaig buscar la versió de Michael Powell i me la vaig tornar a mirar. També l’he vist recentment dalt d’un escenari i crec que la temporada vinent la tornarem a tenir al Liceu.
Voldria posar-ne un fragment, Les oiseaux dans la charmille, que és aquell on l’Olympia canta amb moviments de nina mecànica, però és una mica massa llarg, i he preferit posar-ne un de molt conegut, la Barcarolle, amb Anna Netrebko i Elina Garanka. Aquí el teniu.

                                            Barcarolle  -  Offenbach

Dit això, començaré per una pel·lícula de l’any 1961, La chica con la maleta , de Valerio Zurlini. Per si no la recordeu, Aida (Claudia Cardinale), una aspirant a cantant és seduïda per un jove de la burgesia de Parma, amb la promesa de trobar-li una feina. Un cop obtinguts els seus favors se la treu de sobre deixant-la plantada, amb la maleta, al mig de la ciutat. Quan Aida intenta localitzar-lo a casa seva, es troba amb el germà petit, Lorenzo, un adolescent angelical (Jacques Perrin) que l’acull sense adonar-se de quina mena de relació tenia la noia amb el seu germà. Una tarda de diumenge Lorenzo la convida a casa i li ofereix de prendre un bany. Fascinada pel luxe d’aquella casa,  surt del bany embolicada amb el barnús mentre Lorenzo posa música al pick-up. Quan la sent s’embolica el cap amb la tovallola, a la manera dels egipcis, i comença a baixar lentament per l’escala mentre sona la música d’Aida.. Però no sona la marxa triomfal, sona l’ària Celeste Aida. El contrast entre la innocència del noi, la tendresa que la noia sent per ell i la música de Verdi fan una seqüència que no s’oblida fàcilment. No cal dir que la cara de Claudia Cardinale hi contribueix d’una manera definitiva, sobre tot quan se n’adona de l’efecte que està causant en l’adolescent.  Però la cara de Lorenzo és també una part important de l’emoció. Va ser el primer paper important de Jacques Perrin. He de dir que no he trobat aquesta pel·lícula a filmin.es ni a zoowoman ni a youtube. Per poder-la tornar a veure l’he demanat a Amazon. Si a algú li interessa, l’hi faig arribar.
Aquí teniu la celeste Aida interpretada per Luciano Pavarotti.
                                         Celeste Aida  -  Verdi
Una altra pel·lícula que se serveix d’un fragment d’òpera molt conegut per situar l’acció és Senso (1954), de Luchino Visconti. Comença la pel·lícula al teatre de La Fenice, a Venècia. El Véneto està ocupat pels austríacs amb un pacte amb el govern italià, però els patriotes garibaldians estan disposats a alliberar la regió de l’invasor. Al teatre, la comtessa Livia Serpieri assisteix a una representació de Il Trovatore. Mentre la música sona els nacionalistes italians omplen el teatre d’octavetes amb els colors de la bandera garibaldiana. Aquí podeu veure la seqüència.
La pel·lícula es troba a filmin.es
                                          Il trovatore  - Verdi
Us proposo ara una altra pel·lícula on la introducció d’un fragment d’òpera té un simbolisme determinant. Es tracta de Prima de la revoluzione (1964), de Bernardo Bertolucci. 
La pel·lícula comença amb la cèlebre frase de Tayllerand: “Qui no ha viscut els anys anteriors a la revolució no ha conegut la dolçor de viure.” Fabrizio, un jove burgès de Parma, es planteja la necessitat de fer la revolució des de la seva condició de classe benestant. Abandona la relació amb la seva promesa Clelia, perquè representa “aquella dolçor de viure que no vol acceptar”. La seva relació amb un professor, dirigent del Partit Comunista, li permet expressar tots els seus dubtes sobre la possibilitat de fer la revolució mantenint-se dins la seva classe social. “Els comunistes només podran assolir els seus objectius mitjançant el derrocament violent de l’ordre social existent”, recita Fabrizio mentre passeja amb el professor. Fabrizio comença una relació incestuosa amb la seva tia que ve a ser un paral·lelisme entre compromís polític i compromís amorós: trenca convencions i normes en els dos àmbits. Però la realitat li fa veure les coses d’una altra manera: “No hi ha escapatòria per als fills de la burgesia”. Convençut que la relació amb la tia no el portarà enlloc, l’abandona per tornar amb Clelia i tornar a la comoditat i la dolçor d’abans de la revolució. Bertolucci tria precisament la inauguració de la temporada lírica del Teatro Regio  de Parma per exemplaritzar la renúncia a la revolució per part de Fabrizio. Al final veiem en una llotja Fabrizio amb Clelia, completament adaptats al nou compromís. A la Platea, Gina, la tia, observant l’amant perdut. En una altra llotja més popular, el professor comunista amb els seus companys. I de fons, Verdi. Macbeth.  Aquí teniu el fragment que se sent a Prima de la Revoluzione. Vieni,  t’affreta, de l’òpera Macbeth, de Verdi.
La pel·lícula la trobareu a filmin.es.
                                          Vieni, t’affreta...  -  Verdi
Anem ara a una pel·lícula que va causar un gran impacte al moment de la seva estrena. Es tracta d’Apocalypse now (1979), de Francis Ford Coppola. Ambientada el 1969 durant la guerra del Viet Nam, explica les peripècies del capità Willard per complir la seva missió d’acabar amb la vida del coronel Kurt. Kurt, instal·lat al més profund de la selva prop de Cambodja,  s’ha tornat boig i està fent la guerra pel seu compte. Willard haurà de vèncer moltes dificultats abans de poder complir la seva missió. Pel camí assistirem a l’atac que els helicòpters americans desencadenen sobre el poble vietnamita acompanyats per la música de Wagner. La cavalcada de les valquíries es converteix en una dansa macabra d’una bellesa extraordinària, mentre els helicòpters van apareixent per l’horitzó sembrant el terror entre els camperols.
La pel·lícula també la trobareu a filmin.es
                                           La cavalcada de les Valkiries  - Wagner

Una altra pel·lícula que té una seqüència on l’òpera juga un paper determinant és Philadelphia (1993), de Jonathan Demme. Andrew Beckett, un advocat brillant que treballa en un dels millors bufets de Philadelphia, és acomiadat quan es descobreix que està malalt de SIDA. Aleshores comença una lluita a través del seu advocat, que és negre, per aconseguir que sigui considerat un acomiadament improcedent. A mesura que avança l’acció també avança la malaltia de Beckett, i la seva decadència física. En una conversa amb l’advocat li parla d’òpera i d’una ària especialment admirada per ell. Es tracta de La mamma morta, de l’obra Andrea Chénier, de Luca Giordano. La versió que escolta, i que sentireu aquí, és la de Maria Callas. Posa la pell de gallina, per la veu de la Callas i pel context de la pel·lícula. La pel·lícula no es troba a filmin ni a zoowoman.

                                       
                                           La mamma morta   - Luca Giordano
Tornem uns quants anys enrere en el temps i anem a una pel·lícula de 1945, Días sin huella, de Billy Wilder. Don Birnam (Ray Milland) és un alcohòlic que per més que ho intenti no pot deixar la beguda. Això el destrueix, i destrueix la relació amb la seva parella. Qualsevol símbol li recorda l’ampolla i en qualsevol moment ha de satisfer la set. Una de les escenes més il·lustratives de la seva addicció és quan es troba al teatre en una representació de La Traviata. El que per als personatges i per al públic és un brindis al plaer i a la voluptuositat, per a Birnam és un suplici. He trobat una versió que ofereix diversos fotogrames de la pel·lícula amb la música de fons del brindis Libiamo ne’lieti calici che la bellezza infiora... Ray Milland va guanyar l’Oscar al millor actor per aquesta pel·lícula, i no és d’estranyar si us fixeu en la seva capacitat per expressar el turment de l’alcoholisme. Es curiós també veure en quins llocs amaga les ampolles perquè no les trobi la seva nòvia o el seu germà. Us deixo amb la música de Verdi i l’angoixa de Ray Milland.
                                             Libiamo...  - Verdi 
I ara, per acabar, amb el risc de perdre el vostre respecte, ja em permetreu que faci menció de la pel·lícula operística per excel·lència. Es tracta de Una noche en la òpera (1935), dels germans Marx. L’argument no pot ser més esbojarrat: Groucho Marx és un empresari musical pirat que s’embarca amb destí a Nova York amb unes estrelles de l’òpera de Milà. Allà, la representació no tindrà res a veure amb allò que s’espera d’una funció seriosa. Els decorats pugen i baixen, el tenor desapareix, el substitut només cantarà si ho fa amb la seva enamorada, la zingarella perd la faldilla i es queda en calces... En fi, com que segur que tothom l’ha vist no cal que en doni més detalls. Us adjunto el fragment on l’Azucena canta davant de la foguera Stride la vampa, una ària del segon acte.
La pel·lícula la podeu trobar a zoowoman.website .
                                          Stride la vampa   - Verdi 
I com a propina, us adjunto també el fragment Miserere, en què Manrico i Leonora es juren amor en l’altra vida, perquè en aquesta no hi ha lloc per a ells. Al mateix temps, el tenor i la soprano de la pel·lícula canten junts damunt l’escenari de Nova York i obtenen un gran èxit, amb gran satisfacció de Groucho Marx i dels seus germans. La versió és de Luciano Pavarotti i Joan Sutherland.
                                            Miserere  - Verdi  
Aquests són fragments que m'han quedat a la memòria. N'hi deu haver molts altres, però o bé no els conec, o bé no els recordo. Espero que hagueu passat una bona estona. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...