Aviat farà dos
mesos que vaig crear aquest blog i he anat publicant escrits amb bastanta
freqüència, però sempre amb el dubte de si al dia següent tindria algun tema
per tractar o em quedaria amb la síndrome de la pàgina en blanc. Com que ja
vaig dir al començament que escriuria només quan tingués idees, sense cap
compromís, i m’he trobat que n’he tingut moltes – potser no totes bones – i que
no m’ha faltat material de reflexió, no sé si la que vull exposar avui es
mereix realment una pàgina. La veritat és que no és gens original; me l’han
brindat Joaquín Luna i Quim Monzó. Resulta que amb dos dies de diferència han
tractat a La Vanguardia el mateix tema: el tema del pica-pica.
Ja em va semblar
curiós que el dilluns 18 de maig Luna dediqués la columna a una de les
conseqüències més profitoses, segons ell, que tindrà la pandèmia que estem
vivint, i és que acabarà amb la pràctica tan estesa del pica-pica.
Per si algú
no sap a què em refereixo, el pica-pica és allò horrible que decidim fer quan
som uns quants al restaurant i no volem donar maldecaps a la cuina. O sigui,
triem uns quants plats de la carta i ens els repartim tots entre tots. Ja
d’entrada algú tria una cosa que no t’agrada i t’has d’aguantar perquè potser
el que triaràs tu no li agradarà a ell, però com que ho socialitzem tot no
podem ser insolidaris. A mi, per exemple, m’encanten els calamars a l’andalusa
però no en demano perquè no van bé per al colesterol. En canvi, la sípia a la
planxa és excel·lent i no perjudica les artèries. Per què un sí i l’altra, no, no ho entendré mai (algú que hi entengui de peixos, o més ben dit, de cefalòpodes,
que ho expliqui). Però sempre em toca claudicar i menjar-me els calamars.
Després ve el tema
del repartiment. No tots els plats són fàcilment compartibles. Si has de
començar a tallar trossets de torrada amb escalivada és molt probable que només
et toqui l’oli. En canvi, les gambes fan de més bon repartir, sempre i quan
n’hi hagi la mateixa quantitat per a tots els comensals. En fi, que és una
pràctica que porta més maldecaps que satisfaccions, sobre tot quan la teva
opció és l’altament individualitzada i insolidària opció de menjar el que a tu et ve de gust, només per a tu, i sense compartir-ho amb ningú.
Hi ha un restaurant
a Cadaqués que es diu, precisament, Compartir. És un restaurant
excel·lent, tot s’ha de dir, però amb un handicap per a mi intolerable:
t’obliguen a compartir el menú. I no és un menú degustació en què cada plat et
deixa un regust d’escàs, que aquest és un altre tema, sinó que la filosofia de
la casa és aquesta: t’ho parteixes tot amb els altres. Només hi he estat una
vegada (no sé si encara existeix) i vaig menjar molt bé, però no vaig perdre
tots els amics de miracle: la cara de pomes agres que vaig mostrar durant tot
el sopar em van fer guanyar molts punts en la meva fama de rara.
Diu en Luna a la
seva columna que abans de la pandèmia “oposar-se
al pica-pica requeria valor sord. Pel que sembla, menjar de tot i no menjar de
res sense ordre ni concert suposava vitalitat juvenil, fraternitat i progrés”.
I afegeix: “Amb el pica-pica es
descobreixen abans els defectes que les virtuts dels altres comensals. El que
endrapa ràpid i parla poc. La que no passa un plat i va al seu aire...” I
té tota la raó! Encara recordo un famós sopar en una estació d’esquí en què
compartíem tots una raclette i un espavilat
arrambava amb tot el formatge, totes les patates, tots els cornichons i tots els talls de pernil. Altres que eren a
la taula també el recorden...
He de dir, però, i
sense que serveixi de precedent, que hi ha un únic lloc al món on fer un
pica-pica amb un grup d’amics em resulta francament agradable: es tracta del
Cafè Balear, a Ciutadella, on he anat milions de vegades, compartint sempre les
delícies que ens ofereix el restaurant. És realment l’únic lloc on compartir
els plats resulta un plaer indescriptible.
També en Quim Monzó
s’ha sentit temptat de parlar del tema, a La Vanguardia del 19 de maig: “Jo donaria per bons tots aquests mesos de
confinament -i els que vindran- si també desaparegués el pica-pica.”
Ostres, Quim, quina alegria! Ja no som només en Luna i jo que odiem el
pica-pica. Ara veig que aquest sentiment de rebuig que tenia cada vegada que
anava a un restaurant amb un grup nombrós d’amics i que intentava dominar per
no semblar rara, insolidària, diferent, és compartit per dos il·lustres
col·laboradors de La Vanguardia, que com tothom sap, és el diari de la gent
benpensant de Barcelona. Glòria als anti pica-pica i glòria al coronavirus que
ha permès que surti a la llum un tema tan transcendent com aquest.
No conec
personalment els dos periodistes, però sé on trobar en Luna perquè l’hi he vist
sovint: a la barra del Giardinetto mentre jo em prenia un pisco sour i ell
vacil·lava a la banda del carrer amb els que fumen. Altres vegades he coincidit
amb les seves opinions més políticament incorrectes però he de dir que algunes
vegades l’he trobat irritant. I aquí rau la seva gràcia, avui li riuries els
acudits i demà l’esclafaries. Doncs bé, m’estic plantejant baixar un dia al
restaurant, quan obrin i s’hi pugui anar
lliurement, i proposar-li relacions. Com que sé que està divorciat no crec que
tingui inconvenient; una altra cosa és que com que té al menys deu anys menys
que jo li sembli interessant el meu oferiment. Però bé, el no ja el tinc. Ho
puc intentar a través d’algun amic, perquè sé que tenim amics – o al menys
coneguts – comuns. Que em preparin el terreny, que li parlin de mi com d’una
persona il·lustrada que odia el pica-pica tant com ell! Estic convençuda que això ens
acostarà. Us imagineu que ho faig, que baixo al Giardinetto, li pregunto si es
vol prendre una copa amb mi (cadascú la seva), i em diu que sí? Si tingués
aquesta sort no dubteu ni un moment que correria a explicar-vos-ho!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari