Passa al contingut principal

CORONAVIRUS


Escrit el 15 de març

Avui és el primer diumenge de confinament per culpa d’aquest virus amb corona que ens ha espatllat la vida a tots. No ens pensàvem pas fa un mes que les coses arribarien fins aquest punt. I ens hi hem hagut d’anar adaptant  de mica en mica fins que l’estat d’alarma ha deixat les coses clares: poca mobilitat, la indispensable, res de visitar els amics ni la família, res de petonets i abraçades als néts, ni passejades, ni cinema, res de res. Però com sempre, un desastre porta una oportunitat, i mentre no estiguis malalt, és qüestió d’aprofitar-les, les oportunitats.
De moment, la que se m’ha obert és la de llegir o rellegir alguns llibres que han resultat interessants pel seu contingut o per les circumstàncies en què van ser escrits. Gràcies a la gran quantitat de whatsapps que han circulat he pogut saber que Josep Pla va començar el seu quadern gris empès per l’obligació de quedar-se a casa per culpa de la grip espanyola del 1918. Feia anys que tenia aquest llibre a la llibreria. De fet, el va comprar el Marçal, i avui, quan l’he agafat he trobat a dintre papers amb anotacions seves sobre el tema de la ciutat, urbanisme, comerç, que tant li interessava. I he pensat que ara que les circumstàncies s’assemblen a aquelles seria un bon moment per començar-lo. I així ho faré. No avui, perquè és diumenge i és el meu dia de posar ordre a la casa: bugada, cuina, coses d’aquest estil.
L’altre llibre que he rescatat de l’oblit de la prestatgeria és La peste, de Camus. El vaig llegir fa molts anys i el recordo com un llibre extraordinari, sobre tot perquè el vaig llegir després de L’Étranger, tan pessimista. Recordo l’abnegació del doctor Rieux, el confinament de la població empestada, i també un personatge que es passava la novel·la intentant trobar la millor manera d’expressar una idea, i anava canviant les paraules fins que cap al final troba la fórmula adequada. No recordo quina era la idea però sé que el moment en què dóna per definitives les paraules el lector respira també alleujat.
Així com fa pocs mesos vaig decidir començar a escriure el que em passés pel cap, d’una manera espontània o planificada, ara, gràcies al confinament, he decidit fer-me un planning per als propers 15 dies. Unes hores per a la lectura “seriosa”, unes hores per a la lectura d’evasió, unes hores per a les sèries o les pel·lícules... I també començaré a fer la planificació del que vull escriure sobre la meva història, que no té cap interès per al públic en general, però sí que en tindrà per algunes persones que ja m’han dit que els farà gràcia llegir-ho.
Pel que fa a aquests dos dies de confinament, he d’acceptar que, malgrat la meva poca disposició a parlar amb la gent en circumstàncies normals, les persones som animals relacionals, i que n’hi ha prou que no puguis veure ningú perquè et neixin unes ganes boges de tenir qualsevol tipus de conversa amb amics, família i fins i tot els veïns. Ahir vaig estar enganxada al telèfon com feia temps que no ho estava, més de cinc converses, i llargues, amb filles, germana i amigues. Avui, en canvi, han estat els whatsapps que no han parat d’arribar en tot el dia, des de la gent que envia acudits fins als que, sentint la necessitat de comunicar-se, t’envien fotos familiars o informacions sobre la seva vida.
Avui és el primer diumenge, però no serà l’últim. De moment els contagis augmenten ràpidament sense que, per sort, hagin afectat a ningú del meu entorn. Segueixo estrictament les mesures de seguretat que consisteixen bàsicament en no moure’m de casa. Però malgrat els acudits, les converses divertides i les bromes, en el fons hi ha una sensació de desastre que se’ns escapa de les mans. Veiem els sanitaris deixar-s’hi la pell, contagiar-se sense remei, acabar el dia extenuats i haver de tornar a començar l’endemà. Per no parlar dels morts, que encara que molts siguin d’edat avançada i amb patologies prèvies, haurien pogut evitar una mort innecessària.
I també hem pogut veure el comportament de la societat: uns s’ofereixen per ajudar desinteressadament, altres corren cap a les segones residències malgrat que els han dit que no es moguessin de casa. Aquesta dualitat ha servit per plantejar-se, a nivell individual i als diaris, què és més important, si la seguretat o la llibertat. Tothom accepta que la Xina va fer bé de confinar 60 milions de persones, però ningú està disposat a què li limitin els moviments. Acceptar la retallada de drets individuals en benefici d’una col·lectivitat en risc és un tema del qual no volem ni sentir-ne parlar. No volem, com a Wuhan, un soldat a la porta de cada casa. Però aleshores hem de ser responsables i acatar estrictament les normes que es dictin.
Quan tot això acabi, que acabarà, veurem si hem estat a l’alçada del que s’espera de nosaltres. Si els governs es faran càrrec que moltes persones han perdut temporalment la feina, que moltes empreses han deixat d’ingressar els diners que els permeten continuar actives, que s’ha destruït vida cultural, que s’han perdut vides... I d’alguna manera ho hauran de compensar. I també veurem de quina manera la població ha suportat els inconvenients d’un confinament que, tot i ser avui el segon dia, ja comença a pesar com una llosa.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SIMBOLISME DE LES ORENETES

  Diuen en castellà que una golondrina no hace verano , donant per suposat que l’estiu és una època desitjada, com així és en general. Quan veiem aparèixer les primeres orenetes, al febrer o al març, sabem que s’acosta la primavera, que les flors esclataran per tot arreu, que sentirem els ocells cantar als arbres del carrer, que el sol lluirà amb més intensitat, i que nosaltres començarem a fer plans per a les vacances. Després, quan ja les tenim aquí en estols abundants, comencem a preocupar-nos per si fan el niu sobre el nostre balcó o sota la nostra teulada, per si haurem d’estar netejant les caques cada dia, per si ens en caurà una al cap... Els nius d’orenetes no es poden tocar, estan protegits, com així ha de ser. Al menys que hi hagi alguna espècie al món que no es vegi foragitada de casa seva com si no hagués pagat el lloguer! Però les orenetes no es queden al niu tota la vida, quan comencen a veure que van maldades, que s’acosta el mal temps i que les temperatures baixen...

ELS MEUS OSCARS

  No hi ha res que em causi tanta satisfacció com veure premiades les opcions que jo també hauria premiat, o encara més, aquelles a qui vaig pronosticar un Oscar (o un Goya) només sortir del cine. Em va passar amb O que arde , a qui vaig vaticinar el Goya a la millor direcció de fotografia (2020), a càrrec de Mauro Herce, que a sobre és el fill d’un amic. També l’Oscar al millor muntatge (2023) per a Todo a la vez en todas partes i al millor vestuari 2024 per a Pobres criaturas . I tots a la sortida del cine, sense haver vist res més ni saber si acabarien competint o no. Ja sé que els Oscars no són el Parnàs. Que els festivals de Cannes, Venècia, la Berlinale o d’altres tenen fama de tenir més prestigi des del punt de vista de la qualitat, però un Oscar és un Oscar i qui digui que no li interessa, menteix. Els Oscars obren carreres, o les consoliden, o deceben quan es queden a la porta, però a la banda de fora, com li ha passat a Demi Moore. Aquest any jo tenia claríssim que no se...

LA VIDA TE DA SORPRESAS, SORPRESAS TE DA LA VIDA, AY, AY

  Qui m’havia de dir, quan em vaig inscriure en un taller d’escriptura amb Leonardo Padura, que em trobaria amb la sorpresa d’uns companys de curs tan diversos i tan interessants. No va ser només el privilegi de compartir quatre dies amb l’escriptor cubà més valorat del moment, perquè això ja sabia que seria així; va ser descobrir un seguit de persones que amb els mateixos interessos que jo i amb un coneixement més o menys semblant de l’obra de Padura, van resultar tenir unes trajectòries vitals que podrien ser, cada una d’elles, objecte d’una novel·la. L’objectiu del taller era “com escriure una novel·la policíaca”. No és que jo perseguís estrictament aquest objectiu, ni els altres tampoc. El que volíem eren directrius sobre com armar un text amb un argument, una intriga, uns personatges, una estructura i un desenllaç satisfactori i engrescador, fos policíac o no. Escoltar Padura, parli del que parli, és ja un plaer en si mateix, però si a més et dona pautes basades en la seva prò...